Dagens datum:

•••••

14 tips hur du kan resa mer hållbart

Publicerad: 9/12, 2019 av Kati Lundgren

Packa lätt, välj direktflyg och ät vegetariskt. Tre exempel på enkla val för mindre klimatpåverkan när du reser i jobbet. Och det finns många fler. Vad kan företagen göra och vad kan du själv göra? Ta del av 14 enkla tips för ett mer hållbart affärsresande.

– Det man ska börja med, om man inte redan gör det, är att mäta sin påverkan. Genom att kartlägga företagets samlade klimatavtryck kopplat till resor får man också svaren på var man kan börja förändra. Sätt mål och följ upp, säger Kati Lundgren, Säljchef på Resia Företag i Gävle.

* Premiera bolag med moderna flyg

Ett sätt att styra resandet är att ha en resepolicy som inkluderar perspektivet hållbarhet. Där kan företaget till exempel ta ut riktlinjer kring att välja tåg istället för flyg när det är möjligt.  

– I de fall där det är nödvändigt att flyga kan man fundera på vilket flygbolag man väljer. Premiera bolag med moderna flygplan som är mer bränslesnåla och som satsar på sitt hållbarhetsarbete, till exempel genom att stötta övergången till biobränsle.

* Vegetariskt och närproducerat

På destinationen kan du också göra många aktiva val. Du kan exempelvis välja kollektivtrafik framför taxi. Eller välja att bo på ett hotell som är certifierat eller som har ett aktivt hållbarhetsarbete. Eller varför inte ta affärslunchen på en vegetarisk restaurang med närproducerade råvaror?

– Det finns många val att göra när man väl börjar reflektera kring sitt resande. Stora som små. Och även i de små valen går det att påverka.

14 tips hur du kan resa mer hållbart

1. Välj tåg istället för flyg när det är möjligt
 

2. Gör ett aktivt val när du flyger. Premiera bolag med moderna flygplan som är mer bränslesnåla eller som delvis flyger på biobränsle.
 

3. Välj direktflyg framför mellanlandningar om det går. Start och landning innebär en större påverkan på klimatet än när man flyger på höga höjder.
 

4. Betala tillägg för biobränsle eller klimatkompensera.
 

5. Åk kollektivt till och från flygplatsen och på destinationen du reser till.
 

6. Välj miljötaxi om det inte är möjligt att åka kollektivt.
 

7. Packa lätt. Varje kilo du tar bort i din packning innebär att mindre koldioxid förbrukas på flyget.
 

8. Tidningar ombord. Ta bara så många tidningar som du tänker läsa när du går ombord och lämna tidningen till pappersåtervinning efter flyget.
 

9. Välj hotell med omsorg. Ta reda på om hotellverksamheten drivs på ett hållbart sätt.
 

10. Spara energi på hotellrummet. Släck belysning och undvik stand-by-läge på TV, DVD etc. Detta kan minska dina koldioxidutsläpp med 300 kilo per år.
 

11. Minska tvätten. Återanvänd handdukar på hotellrummet när du har möjlighet.
 

12. Spara vatten. Tänk på vattenförbrukning när du duschar. Välj kranvatten istället för flaskvatten som ofta har transporterats lång väg.
 

13. Ät vegetariskt. Gynna gärna lokalägda restauranger med fokus på lokalt producerade råvaror eller andra medvetna val i köket.
 

14. Om du är på en konferensresa eller liknande som har utflyktsprogram, var noga med att djur- och naturupplevelser inte bidrar till någon form av exploatering. Handla inte souvenirer från växt- eller djurliv.

Vill du ha fler tips hur ditt företag kan resa mer klimatsmart? Kontakta kati.lundgren@resia.se

Här finns inspiration till Grönare konferenser: https://www.resia.se/foretag/moten-event-konferens/konferenspaket

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK