Dagens datum:

•••••

Birgit Elonen och Ann-Christin Käll

Birgit Elonen och Ann-Christin Käll

Birgit Elonen – mentor hos NyföretagarCentrum

Publicerad: 17/10, 2019 av Torbjörn Edlund

NyföretagarCentrum har en viktig samhällsfunktion, nämligen att verka för att fler kan förverkliga sin dröm att starta eget företag! Företagen är grunden för framgångsrika länder, för i företagen genereras de vinster som via ”lagom” beskattning formar samhällets servicefunktioner och den välfärd som behövs för att alla människor ska kunna leva ett bra liv. Men vi behöver fler företagare och fler företag och det är där som NyföretagarCentrum kommer in i bilden. NyföretagarCentrum erbjuder blivande företagare gratis rådgivning som granskar både affärsidé och individ om det är rätt förutsättningar för att starta eget!

– Vi har erfarna rådgivare som alla är eller har varit företagare och som har erfarenheter som de delar med sig, säger Ann-Christin Käll, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Gästrikland.

Med rådgivningen i ryggen är man förberedd för livet som egenföretagare och det enda vi kräver av är engagemang och en vilja att arbeta hårt för sitt företag.

Rådgivningen är helt kostnadsfri tack vare ett nätverk av samarbetspartners som stöder NyföretagarCentrum finansiellt men också med personlig expertis och engagemang. Mentor Eget Företag är ett program som gör det möjligt att erbjuda nyföretagare kostnadsfri tillgång till en mentor, som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under ett år. På så sätt får man möjlighet till en bättre företagsstart med både lönsamhet och framgång.

– Vi behöver fler mentorer med erfarenhet av företagande, säger Ann-Christin Käll. Om man inte anser sig ha tid för det kan man ju bli samarbetspartner i stället!

NyföretagarCentrums verksamhet finansieras främst av näringslivet men även av myndigheter och organisationer. Sammantaget har NyföretagarCentrum ett 30-tal nationella partners, medan den lokala verksamheten runt om i landet stöds av totalt över 2.300 samarbetspartners - företag, organisationer och myndigheter - alla inställda på att Sverige behöver fler livskraftiga företag!

Mentor

En av dem som ställer upp som mentor hos NyföretagarCentrum Gästrikland är Birgit Elonen, som arbetar på Murtek Sverige AB, ett företag i byggbranschen i Gävle. Birgit är även ordförande i Företagarna Gävle och medlem i styrelsen för Gävle Affärskvinnor.

– 2015 startade jag också företaget DinStad efter många års funderingar fram och tillbaka, säger Birgit Elonen. DinStad marknadsför frukostbrickor tillverkade i Sverige med egen design, främst med lokala motiv och drivs parallellt med arbetet på Murtek.

Hur kom NyföretagarCentrum in i bilden och hur har du tid med ännu fler engagemang?

- Ann-Christin Käll är ordförande i styrelsen för Gävle Affärskvinnor så kom vi att prata om Nyföretagarcentrum och deras mentorprogram och hon frågade mig om jag var intresserad av att vara mentor, berättar Birgit Elonen. Jag tvekade först eftersom jag tänkte att jag kanske inte skulle klara av det, men nu är jag inne på mitt tredje år som mentor och det är jätteroligt.

Hur hinner du med?

- Jag har lärt mig mycket av mina adepter och jag vet att de har tagit med sig mycket från våra möten och dialoger, säger Birgit. Att var med och stötta dem som valt att kliva in i ett eget företagande är inspirerande och den tiden jag lägger ner ger mig så mycket tillbaka som jag också har nytta av i mitt eget företagande.

Vad har du att säga till andra företagare om att vara mentor?

- Jag har fortfarande tät kontakt med alla mina adepter och vi har blivit vänner och kollegor, säger Birgit Elonen. Så jag vill verkligen uppmana andra företagare att också stödja NyföretagarCentrum genom att ställa upp som mentorer eftersom det ger så mycket energi, inspiration och styrka - det är väl spenderade timmar - och den tid jag lägger ner på mitt mentorskap är så viktig att jag helt enkelt tar mig tid!

NyföretagarCentrum hjälper blivande företagare från hela Gästrikland: www.nyforetagarcentrum.se/gastrikland

Birgit Elonen

Birgit Elonen

Bricka från DinStad

Bricka från DinStad

Ann-Christin Käll. 070-620 59 75

Ann-Christin Käll. 070-620 59 75

Lars Bendrik, rådgivare, 070-680 38 04

Lars Bendrik, rådgivare, 070-680 38 04

Göran Cronwall, rådgivare, 072-229 90 11

Göran Cronwall, rådgivare, 072-229 90 11

Kommentarer (1)

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Skriv en ny kommentar

Joe Formgren

Skrivet: 18/10, 2019 kl. 10:06 av Joe Formgren

Birgit är en klippa - både i Nyföretagarcentrum, Företagarna och Vår Stad! :-)

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK