Dagens datum:

•••••

Bumax i Åshammar halverade energianvändningen

Bumax i Åshammar halverade energianvändningen

Bumax i Åshammar halverade energianvändningen

Publicerad: 18/5, 2020 av Det händer i Gävle

Bumax är en världsledande tillverkare av rostfria premiumskruvar och ett av Gästriklands största exportföretag. De är ett företag som levererar premiumskruvar till ubåtar, oljeriggar, cancervård, rymdforskning med mera. Fabriken med huvudkontor i Åshammar i Gästrikland har lyckats minska användningen av energi och elektricitet med över 50 procent.

– Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, säger vd Patrik Lundström Törnquist.

Högskolan i Gävle samlade drygt 50 små och medelstora företag i Gävleborg som under tre år fick tillgång till forskare och erfarna energiexperter från Högskolan. Först gjordes en energikartläggning för att visa hur mycket energi som användes och vilka åtgärder som var kostnadseffektiva att genomföra.

- Vi har gett vidare vad vi kan och har lyckats effektivisera energianvändningen hos företagen med 16 procent i snitt och vi är oerhört tacksamma för den här resan, där vi har fått lära oss också, säger Patrik Thollander, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.

– En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle som var med om att ta fram energikartläggningen. De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag, säger Ida.

Källa: Högskolan i Gävle

Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle

Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK