Dagens datum:

•••••

Coronas effekt på länets ekonomi.

Coronas effekt på länets ekonomi.

Coronas effekt på länets ekonomi

Publicerad: 14/1, 2021 av Det händer i Gävle

Det nya coronavirusets har, utöver hälsofarliga aspekter, även stora negativa samhällsekonomiska effekter. Region Gävleborg gör allt för att lindra de negativa ekonomiska effekterna i länet inom ramen för organisationens resurser och ansvar. Här kommer rapport från vecka 2.

Rapporten ”Coronaviruset och näringslivet i Gävleborgs län: nuläge och analys” tas fram för att bidra till att lindra de negativa effekterna av coronaviruset för små och medelstora företag i Gävleborgs län, genom att ge en aktuell och återkommande överblick och analys av coronavirusets konsekvenser för näringslivet och arbetsmarknaden i länet.

– Pandemin är långt ifrån över. Vi är nu inne i ett nytt år och det är uppenbart att pandemin fortfarande pressar arbetstagare och företag i vårt län. Vi kan se på delar av statistiken från Arbetsförmedlingen att inskrivningarna var fler om man jämför med motsvarande tid tidigare år, det är en indikation på att läget är pressat, säger regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S). Jag har sagt redan från allra första början att vi i vårt län måste klara av att både fokusera på att bekämpa smittan och vårda de som insjuknat. Samtidigt är det helt nödvändigt att inte för en sekund släppa utvecklingen i näringslivet och på arbetsmarknaden. Framöver hoppas jag att den politiska debatten kommer ge mer utrymme åt ekonomisk återhämtning, tillväxt och utvecklingsfrågor i Gävleborg, det är enda chansen för oss om vi ska kunna stärka företagen och arbetstagarna.

I veckans rapport framkommer bland annat:

Antalet nyinskrivningar på Arbetsförmedlingen under slutet av 2020 och första veckan 2021 har varit betydligt högre än motsvarande veckor föregående år. Det har gjort att antalet inskrivna ökade med drygt 600 personer de senaste tre veckorna, en betydligt större ökning än under samma period förra året.

De senaste två veckorna kom det inte in några varsel i Gävleborg. I december varslades sammanlagt 41 tjänster vilket kan jämföras med december 2019 då det varslades sammanlagt 65 tjänster. I riket kom det in totalt 2 857 varslade tjänster i december, vilket är den lägsta noteringen sedan augusti 2019.

I Gävleborg fattades inga nya beslut om korttidsarbete den senaste veckan. Senaste veckan ökade antalet anställda som omfattas av beslut om korttidsarbete med fyra personer, detta efter avstämning. Gävleborg är därmed länet där skillnaden mellan ursprunglig ansökan och avstämning är minst när det gäller antal anställda som påverkas.

Region Gävleborg har avsatt 15 miljoner kronor till omställningsstöd för att hjälpa små och medelstora företag som drabbats extra hårt av coronavirusets effekter. Till och med vecka 51 i december 2020 har 95 företag som ansökt om stöd fått sina ansökningar godkända. Sammanlagt handlar det om 7,5 miljoner kronor som har beviljats. Omställningsstödet har tidigare förlängts till och med den sista november. För perioden oktober till och med november har det avsatts två miljoner kronor. Mellan den första oktober och sista november har 29 ansökningar kommit in. Tre företag har beviljats stöd på lite drygt 160 000 kronor. Region Gävleborg har förlängt omställningsstödet ytterligare till och med mars 2021. Hittills har det inkommit 10 ansökningar i den tredje stödperioden.

Läs hela artikeln på:
https://www.regiongavleborg.se/regional-utveckling/om-regional-utveckling/coronavirusets-ekonomiska-konsekvenser/aktuellt/coronas-effekt-pa-lanets-ekonomi--rapport-vecka-2/

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK