Dagens datum:

•••••

Datadrivna utbildningar gynnas av digitaliseringen

Publicerad: 25/10, 2020 av Eva Wasshag

Högskolan i Gävle är en av landets populäraste högskolor med över 16 000 studenter utspridda över 60 olika program eller så kallade påbyggnadsutbildningar. På högskolan ges runt 300 olika kurser inom diverse studieområden, däribland samhälle, teknik och humaniora – både på plats såväl som på distans. Trots att det fanns svårigheter i att förutspå hur intresset för vidarestudier skulle se ut i spåren av den pågående pandemin ser det nu ut som att högskolan i Gävle fortfarande lockar många som vill studera. Precis som i många andra delar av landet ökar intresset för tekniska utbildningar.

En utbildning som alltid rankat högt, särskilt på högskolan i Gävle är dataingenjörsprogrammet där studenter fått studera framtidens datateknik. Detta är också det område där det funnits en stor efterfrågan på inom arbetsmarknaden, både i Sverige men också i Europa och i övriga delar av världen.

Samhällets digitalisering anses vara en drivmotor för tekniska utbildningar

Att just dataingenjörsprogrammet sticker ut i förhållande till andra utbildningar är samhällets digitalisering, som på senare tid fått större genomslag och betydelse. Utbildningen anses ge en bred kunskap, särskilt inom komplexa ämnen som datakunskap. Från studentens perspektiv krävs det att man kan planera, underhålla och arbeta med information som ligger bakom de största tekniska systemen som används i samhället. Till stor del handlar det mycket om programmering, men i utbildningen får studenterna också bekanta sig med problemlösning och hur man kan optimera de olika systemen inför framtidens utmaningar. Man kan säga att det handlar om fyra övergripande huvudområden som består av planering, problemformulering, projektledning och systemutveckling. Mer om detta hittar du på hig.se och programmets hemsida, där det också finns en sammanfattning om vilka moment och delkurser programmet består av. Viktigt att notera är att kurserna brukar förändras varje år beroende på den efterfrågan som råder inom branschen och marknaden.

Expansiva branscher skapar nya arbetsmöjligheter

Att just det här programmet blivit populärt, även under den pågående pandemin, kan bero på den expansiva tillväxten inom spelbranschen, som historiskt varit beroende av dataingenjörer och utvecklare. Statistiken pekar på att allt fler konsumenter spelar, och enligt siffror ser även den trenden ut att öka på sikt. På den svenska marknaden går det bäst för de aktörer som har en svensk spellicens. Läs mer här om vilka aktörer det handlar om. Det finns givetvis många andra aktörer på marknaden, men det är framförallt de svenska som brukar efterlysa svensktalande utvecklare av den här sorten.

Men det behöver inte alltid vara karriärmöjligheter inom spelbranschen som lockar. Gävle är en mellanstor stad som har bra kommunikationer med andra städer och regioner, inte minst Stockholm och Uppsala med dagliga direktavgångar. Att staden är mindre gör det också möjligt att man kan ta sig runt med cykel.

Självklart får vi inte glömma bort den charmiga gemenskapen som små högskolor kan forma. Kommunen består av 100 000 invånare, varav 80 000 bor i innerstan. Som student behöver man aldrig oroas över att behöva åka långt för att handla eftersom alltid ligger så nära. Stadskärnan präglas av mysiga restauranger och butiker, och bara ett stenkast bort finns mycket natur, friluftsområden, vandringsstigar och även en populär skidbacke. Det lokala utbudet, tillsammans med karriärmöjligheterna, sätter Gävle ännu en gång på kartan.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK