Dagens datum:

•••••

Dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle ger många möjligheter

Publicerad: 24/5, 0524 av Daniel Azzo

Högskolan i Gävle har ett bra läge i en mellanstor stad i mitten av landet. Där går cirka 16 000 studenter på något av deras 60 program eller påbyggnadsutbildningar, alternativt någon av deras 300 kurser. Den huvudsakliga inriktningen är inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Högskolans campus ligger samlat med alla ämnen inom samma geografiska område. Lokalerna är till stor del inhysta i ombyggda kaserner från det gamla regementet i staden. Området ligger nära Gavleån och den stora stadsparken, Boulognerskogen. Inom ämnet teknik går det att studera på Dataingenjörsprogrammet. Det är en utbildning som ger en bred kunskap om framtidens datateknik och många möjligheter på arbetsmarknaden.

En bred utbildning

Digitaliseringen av vårt samhälle går hela tiden framåt. Det skapar ett ständigt behov hos arbetsmarknaden av välutbildade personer med rätt kompetens för att utveckla och underhålla den nya tekniken. Utbildningen ger en bred kunskap om olika delar av datakunskap. Idag krävs ofta mer än att kunna programmera ordentligt, det krävs också kunskap om att planera, underhålla och informera om de system som ligger bakom den teknik vi idag använder i samhället. Även om stort fokus ligger på programmering under utbildningen så kommer studenterna även att få kunskaper i hur man formulerar problem för att kunna optimera funktionen på systemen. En växande arbetsmarknad efterfrågar dataingenjörer med kunskaper inom bland annat problemformulering, systemutveckling och projektledning. En dataingenjör kan arbeta inom en rad olika branscher så som konsultverksamhet, industri och tjänsteföretag. Arbetsområden inom dessa branscher kan vara molntjänster, appar eller datasäkerhet.

Spelbranschen

En bransch inom tjänstesektorn som utvecklas ständigt och därför har ett konstant behov av dataingenjörer är spelbranschen. Det finns dels den delen som tillhandahåller spel online. Många av de stora spelbolagen utvecklar egna system för att hantera deras spel. Ett exempel är Mr Green, som har utvecklat sitt eget system för betting, Sportsbokk 2.0. Det är ett avancerat system som tillåter spelare att lägga live bets under matchernas gång. På det sättet kan spelarna satsa inte bara på vem som ska vinna matchen utan också på saker som vilket lag som ska få nästa gula kort, eller nästa straff. Den här typen av system kräver medarbetare med rätt utbildning och kompetens. En annan del av spelbranschen är den som utvecklar spel för tv och pc. Även detta är en bransch inom ständig utveckling. En stor del inom utveckling går ut på att programmera och där har en dataingenjör en klar fördel eftersom deras utbildning inom programmering kompletterats med kunskaper inom andra områden som systemutveckling. De kan också arbeta med projektledning. Det är en roll som blir allt viktigare i takt med att teamen runt att utveckla ett spel växer. Eftersom den svenska spelmarknaden är väl utbyggd finns det alltid företag som Dice bland andra som söker nya medarbetare.

Skärgårdsmiljö

Gävle är en trevlig mellanstor stad i Mellansverige. Den har goda kommunikationer med andra städer. Bland annat går direkttåg från både Stockholm och Uppsala. Stadens storlek gör den idealisk för studenter då det mesta går att nå med cykel. Att studera vid en mindre Högskola brukar även ge en större känsla av gemenskap än vid stora universitet. I hela kommunen Gävle bor runt 100 000 invånare med cirka 80 000 av dem inne i Gävle. I centrum finns gott om butiker och restauranger som ger lagom med storstadspuls. För den som längtar ut i naturen finns flera fina friluftsområden i närheten. Bland annat i Hemlingby friluftsområde där du hittar motionsspår, skidbacke och naturstigar. Staden är en hamnstad med närhet till havet. Ett par mil utanför Gävle ligger Bönan, ett gammalt fiskeläge där du kan njuta av stadens skärgårdsmiljö.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK