Dagens datum:

•••••

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg och Dalarna

Eva Cooper Regionchef Företagarna Gävleborg och Dalarna

Fem fakta om företagarens julfirande

Publicerad: 11/12, 2019 av Anna Idell

På de flesta företag och arbetsplatser pågår någon form av julfirande nu i december. Företagarna har sammanställt fem juliga fakta för att få en fullständig bild över hur julfirandet går till ute på Sveriges företag.

– Det absolut viktigaste när du ska fira jul på företaget är att inte sätta ribban för högt. Lämna julstressen hemma och ha det trevligt tillsammans med dina kollegor. Är du en av alla tappra hjältar som jobbar på självaste julafton så hoppas jag att du får pusta ut i mellandagarna, säger Eva Cooper, regionchef på Företagarna.

1. Bjuder du dina anställda på julbord?
– Strax över hälften av företagen bjuder sina anställda på julbord. Sannolikheten att bli bjuden på julbord under arbetstid ökar med antalet anställda i företaget. I företag med mer än 20 anställda är det drygt 8 av 10 som bjuder på julbord och i företag med 1–4 anställda bjuder 4 av 10 på julbord.

2. Vad är det viktigaste inslaget på julbordet?
– Julskinkan är det absolut viktigaste inslaget på julbordet enligt företagare. På andra och tredjeplats kommer inlagd sill och Janssons frestelse. Sylta och kål får däremot inte snålvattnet att rinna på företagarna.

3. Ger du en julklapp till dina anställda?
– Sju av 10 företag ger medarbetarna en julklapp innan de försvinner bort på välförtjänt julledighet.

4. Har du en julgran på kontoret?
– Knapp 3 av 10 företag väljer att pynta arbetsplatsen med en eller flera julgranar.

5. Arbetar du på julafton?
– Drygt 1 av 10 företagare jobbar när resten av Sverige letar efter mandeln i gröten eller trängs i soffan framför Kalle Anka. Högst risk att behöva arbeta på julafton lider företagare inom konsumenttjänstbranschen, exempelvis vård & omsorg och hår & skönhet, där nästan 1 av 4 företagare arbetar på dopparedagen.

Fyra saker att tänka på som företagare kring jul

• Julgåvor till anställda är avdragsgilla personalkostnader och skattefria för den anställde om värdet inte överskrider 450 kronor inklusive moms.

• Om värdet är högre så är hela gåvan skattepliktig inkomst för mottagaren och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift. Att ge kontanter i julklapp räknas inte som en skattefri förmån.

• Julbord för anställda är inte avdragsgillt. Men för enklare tilltugg och dryck, exempelvis glögg och pepparkakor, kan arbetsgivaren dra av högst 60 kr plus moms per person.

• För kringkostnader, så som lokalhyra och underhållning, kan man göra avdrag för högst 180 kr plus moms per person.


OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen baseras på enkäter som skickats ut till drygt 4 500 företagare i Företagarnas panel under de senaste fyra åren. Svarsfrekvensen har i genomsnitt varit 33 procent. Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. Konkret görs detta genom att korrigerande vikter räknas fram för olika företagsstorlek (antal anställda), kön, ålder och bransch.

--------------------------------------------

Anna Idell
CFA NYTT
www.cfanytt.se

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK