Dagens datum:

•••••

Gävle klättrar i kommunranking för gott företagsklimat.

Gävle klättrar i kommunranking för gott företagsklimat.

Gävle klättrar i kommunranking för gott företagsklimat

Publicerad: 22/9, 2021 av Det händer i Gävle

Gävle kommun klättrar åtta placeringar och hamnar på plats 271 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av kommunernas företagsklimat. 175 företag svarade på enkäten och i år ökade resultatet till 2,7 från 2,6 på en skala 1-6.

– Ett glädjande resultat, som visar att vår näringslivsavdelning gör ett bra arbete med att bygga förtroendefulla relationer till Gävles näringsliv. Vi behöver göra mer och under hösten kommer vi bland annat besöka 50 företag under vecka 42 och nu på måndag fattar Kommunfullmäktige beslut om ett nytt näringslivsprogram, som vi tagit fram i samråd med Gävles företagare, säger Helene Åkerlind (L), kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor.

Svenskt Näringslivs enkät skickades ut i början av januari och totalt har 175 företagare i Gävle svarat på frågorna.
– Det är bra att Gävle får ett kvitto på att man är på rätt väg och det är ett långsiktigt arbete. Kommunen behöver fortsätta sitt arbete med att förbättra dialogen med företagen och öka förståelse för företagens utmaningar och behov. Där spelar den serviceinriktade myndighetsutövningen en viktig roll, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

För att förbättra och effektivisera näringslivsarbetet skapade Gävle kommun i december 2019 en ny näringslivavdelning, där näringslivsenheten, internationella kontoret och inköp- och upphandlingsenheten ingår. Kommunen har också valt att lämna kommunalförbundet Inköp Gävleborg för att i egen regi, inom ramen för den nybildade Näringslivsavdelningen, fokusera på att öka kvaliteten och förbättra konkurrensen.

– Det är positivt att det går åt rätt håll men vårt arbete måste fortsätta långsiktigt så att vi successivt klättrar i rankingen. Jag tror att den utökade dialogen och att kommunen bland annat har initierat införandet av näringslivskonsekvensanalyser och upphandlingsråd med näringslivet bidrar till förbättrade siffror. När Corona-restriktionerna tas bort, får vi ännu bättre förutsättningar för att besöka och samtala med företag, säger Mattias Durnik, näringslivsdirektör.

I april redovisade Stockholm Business Alliance och Sveriges kommuner och regioner, SKR, sin årliga nöjdkundundersökning bland företagare. Där deltog 370 lokala företag, som haft direktkontakt med kommunen gällande bland annat bygglov, markupplåtelse och miljö- och hälsoskydd deltog, och i den ligger Gävle kommun fortsatt högt.

Källa: https://www.gavle.se

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK