Dagens datum:

•••••

Jämförelsetjänst inom el som satsar på att visa miljövänliga elavtal

Publicerad: 29/7, 2021 av Filip Essinger

Minska din elförbrukning

En fråga som idag har blivit oerhört viktig är klimatet. Det krävs inte mer än att man ser en sådan sak som stormen Bernd sommaren 2021 för att inse hur skör vår planet är. Vad kan vi göra som enskild person då i Sverige? Det finns de som argumenterar för att de stora utsläppen inte sker i Sverige och att vi varken tömmer haven på fisk eller att vår industri släpper ut en stor del av utsläppen. Något som vi i Sverige dock är duktiga på är att ligga i framkanten av teknologisk utveckling. Vi kan agera likt ett föredöme för andra länder att lyfta fram när de vill göra miljöförbättringar. Ett steg i att skapa ett mer hållbart samhälle är att minska din elförbrukning. Sänk din elförbrukning genom följande åtgärder:

  1. Uppdatera kyl och frys. Genom att ha en någorlunda ny kyl och frys kan du vara säker på att den drar mindre en än gammal variant. Det har skett en stor utveckling när det gäller energieffektivitet i detta område och långsiktigt kan du spara in kostnaden av produkten på minskad elförbrukning.
  2. Dammsug bakom kyl och frys kan öka effektiviteten när det gäller elförbrukning på ett enkelt sätt.
  3. Se över din isolering av dörrar och fönster. Att inte ha tätat ordentligt kan vara en riktig miljöbov som gör att du måste ha på dina element på högre värme än nödvändigt.
  4. Töm dina element på luft så att värmen cirkulerar bättre.

Vilka elbolag finns det att välja på som uppfyller miljökrav

I Elbytes lista på elbolag så går det enkelt att se vilka elbolag som existerar i Sverige. Det är dock inte alla elbolag som erbjuder miljövänliga elavtal. För att se detta så kan du sortera i jämförelsetjänsten och fram sådana elavtal. Sedan står det exakt om det är fossilfritt, förnyelsebart eller bra miljöval i själva texten om avtalet. Att välja miljövänligt behöver inte vara samma sak som att det är den faktiska elen du får in i ditt hem och som du nyttjar när du stoppar in en kontakt i vägguttaget. Ett elbolag som ställer stora krav på sitt miljövänliga elavtal är Falkenberg Energi som bara använder sig av el som producerats enligt de omfattande kraven på Bra Miljöval. Det görs regelbundna kontroller på den här sortens elproduktion så att du som kund ska känna dig säker i ditt val av miljövänligt elavtal.

Miljövänliga elavtal

Allt mer elbolag börjar erbjuda miljövänliga alternativ, något som drivs på av en kombination av medvetna konsumenter och att det skapar bra CSR för elbolagen om de upplevs som miljövänliga. Många har ju tidigare sålt el från icke miljövänliga alternativ men det är inte för sent att ändras i takt med att forskning blir allt tydligare och samhället förändras. De alternativ som går att få idag är fossilfria elavtal (som vattenfall och vindkraft), förnyelsebara (inkluderar även kärnkraft) och Bra Miljöval som ställer ytterligare krav på att produktionen av el ska ta hänsyn till omgivning, inte förstöra vattendrag och tar hänsyn till biologisk mångfald.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK