Dagens datum:

•••••

Johan Dahl ny engagerad medlem i StyrelseAkademien

Publicerad: 16/2 av Kjell Gunnarsson

Att lära av sina misstag - Kjell Gunnarsson från StyrelseAkademien möter Johan Dahl, nybliven medlem i Styrelseakademien, för att ta reda på mer om vem Johan är och vilken relation han har till styrelsearbete.

Solen skiner in genom fönstret och värmer skönt när vi möts i centrala Gävle. Jag har ju sett Johan i olika sammanhang och är nyfiken på att lära känna honom bättre.
– Värdet och nyttan av ett bra styrelsearbete är ofta underskattat, menar Johan som samlat på sig en hel del erfarenhet från olika styrelseuppdrag. Han berättar också om några av de egna misstag han gjort och lärt sig av.

Vem är Johan Dahl?

- Jag kommer att svara fel på den frågan, inleder Johan med ett leende och med glimten i ögat. Nästan alla svarar fel och berättar istället vad man gör eller vilken roll man har i arbetslivet, fortsätter han. Fast det här med hur vi kommunicerar kan vi kanske fördjupa oss i vid ett annat tillfälle? Den korta varianten är att jag är en energifylld och grundglad Gävlebo som i snart 19 år arbetat som föreläsare, författare, förbättrare och affärscoach med fokus på att hjälpa människor och organisationer att må bättre och gå bättre. Mina huvudämnen är kommunikation, ledarskap och försäljning och jag brinner verkligen för det jag gör.

Du verkar onekligen gilla färgen orange, hur kommer det sig?
- Ja, det har blivit en del av mitt varumärke. Den som vill ha en orange föreläsning kan vända sig till mig. Som jag ser det är orange en glad och energifylld färg. Många förknippar orange med kreativitet, livfullhet och passion vilket stämmer bra in på det jag förmedlar. Orange sticker ut i grådasket, tänker jag.

Du har samlat på dig en hel del erfarenhet som entreprenör, både i framgång och motgång.
- Ja, det stämmer. Från att ha arbetat i restaurangvärlden som anställd blev det ganska tidigt egen krog och sedan har jag nosat på flera olika branscher, främst som egen företagare. 10 egna bolag har det blivit. Lärorikt, roligt, utmanade och jobbigt mellan varven, inte minst en ordentlig vurpa för 20 år sedan som vände upp och ner på hela min värld. Det var en ordentlig livskris som jag idag kan känna tacksamhet över. Det finns alltid något att lära sig i allt som sker och ofta tror jag vi lär oss mer av motgångar än av framgångar.


Varför väljer du att vara medlem i Styrelseakademien?
- Mitt intresse för styrelsearbete är inget nytt. Jag gick min första styrelseutbildning på tidigt 90-tal och har arbetat med åtskilliga styrelser både ideellt och professionellt. Min första professionella styrelse med externa ledamöter hade jag för 25 år sedan och jag minns att det hjälpte oss att vara mer långsiktiga och ta bättre beslut. Sedan dess har jag varit mer eller mindre engagerad i styrelsearbete på olika sätt. Värdet och nyttan av ett bra styrelsearbete är ofta underskattat. Sedan är det ju som med så mycket annat, kvaliteten spelar stor roll.

Vad har du sett eller upplevt som fungerat dåligt?
- Ja, det finns ju en del saker som jag både bidragit till själv och som jag lärt mig från andras misstag. Målarbete är ett område där jag verkligen fått lära mig av mina egna misstag genom att inte involvera människor i processen, varit för dålig på att engagera, förankra och följa upp eller inte kommunicerat det tillräckligt bra. Sammansättningen av vilka personer som ingår i styrelsen är ett annat där jag ofta ser att det rekryteras ”ja-sägare” eller personer som är väldigt lika varandra, då missar man dynamiken. I mindre företag händer det också att ägaren blandar ihop sina olika roller när han eller hon sitter på både ägandet, styrelserollen och VD-skapet, ibland t.o.m. operativ i verksamheten.

Ja, de där frågorna känner vi igen. Du kommer inom kort att besöka en av våra lunchträffar, vill du berätta vad du kommer att bjuda på?
- Ja, jag tänker ge de som kommer några nya perspektiv på kommunikation, lika viktigt i styrelsesamanhang som i vår vardag. Det tror jag medlemmarna kommer att uppskatta.

Det tror jag med. Varmt välkommen till Styrelseakademien, vi ses på lunchträffen den 17 mars kl 12.00 – 13.30 på Brasserie Absint i Gävle.

Bli medlem i StyrelseAkademien Gävleborg:
https://www.styrelseakademien.se/kalendarium/bli-medlem/


För mer information och kontakt:
Kjell Gunnarsson | Verksamhetsledare
StyrelseAkademien Gävleborg
Komyravägen 1 | 816 31 Ockelbo
076-051 35 81
kjell.gunnarsson@styrelseakademien.se
www.styrelseakademien.se

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK