Dagens datum:

•••••

Jonas Eriksson

Jonas Eriksson

Jonas Eriksson – fotbollsdomare och entreprenör

Publicerad: 28/2, 2019 av Torbjörn Edlund

MIX-dagen den 21 februari bjöd på ett fullmatat program med flera framstående talare, bland andra Jonas Eriksson, som är både framgångsrik fotbollsdomare och entreprenör. MIX Marknadsföreningen i Gävleborg hade verkligen vässat klorna och bjöd på en fantastisk tillställning.
Jonas Eriksson är mest känd som domare på svensk och internationell elitnivå och har dömt massor med stora fotbollsmatcher med världens största fotbollsklubbar och landslag. Leonel Messi, Ronaldo, Raoul – det är en lång lista av världens mest kända och bästa fotbollsspelare som haft Jonas Erikssons ögon på sig. Men det många inte känner till är att han också varit väldigt framgångsrik som entreprenör och företagare. Idag driver han ett gym i Sigtuna (WE - Steg För Steg) tillsammans med Gävlebekantingen Niklas Wikegård. Jonas Erikssons föredrag handlade om ledarskap och kommunikation – två viktiga komponenter, både på fotbollsplanen och i styrelserummet.

– Min första match som domare i en seniormatch var i Gimo och jag dömde två straffar till bortalaget, berättade Jonas Eriksson.
Då var Jonas nog inte så populär i Gimo, men han stålsatte sig och fortsatte att tro på sig själv och fokuserade på uppgiften som domare.
– Man måste behandla alla lika och även Christiano Ronaldo, som är en fantastisk fotbollsspelare men som inte bryr sig så mycket om vad andra tycker, sa Jonas Eriksson. Men det är jag som är chef på planen och det behöver jag inte tala om.
Leo Messi är lugn och tystlåten men talar bara spanska, vilket ledde till att Jonas Eriksson fräschade upp skolspanskan för att kunna kommunicera med spelarna på planen.
– Det är viktigt att man lyssnar på alla och inte har några förutfattade meningar om människor, sa Jonas Eriksson. Men det är viktigt att man både är nollställd och påläst för att kunna ligga steget före hela tiden.
2007 såg Jonas ett foto på sig själv och han tyckte han såg ut som Helge Fossmo, vilket fick honom att börja träna och samtidigt lägga om kosten. Resultatet blev en viktminskning på 10 kilo och en rejäl förbättring av konditionen.
– Men då gillade jag inte att träna på gym men 10 år senare hade jag ändrat uppfattning och startade jag ett gym tillsammans med min kompis Niklas Wikegård, sa Jonas Eriksson. Vårt mål är att vi ska vara ett av Sveriges tre bästa gym och ha 100 anställda!
Han började sin bana som entreprenör genom att bli försäljningschef och delägare i IEC Sports, ett företag som köper och säljer TV-rättigheter. Jonas Eriksson var en av tre huvudägare och efter några år sålde de bolaget för 70 miljoner.
– Framgång handlar om hårt arbete och som fotbollsdomare hade jag cirka 150 resdagar per år, sa Jonas Eriksson. Men det gäller att se till att kunna vara ledig för att det ska fungera med familjen.
Som fotbollsdomare såväl som företagare gäller det att kunna hålla huvudet kallt. Som när Jonas Eriksson erbjöds att döma ett fotbollsderby i Jeddah i Saudiarabien.
– Det var en chans som jag inte ville missa, men det var den tuffaste match jag någonsin dömt, sa Jonas Eriksson. Efter matchen sa jag till min arabiske kontaktperson att det var synd att matchen blev så tuff, men han bara ryckte på axlarna och sa att det alltid var så där på deras derbyn.
Några goda råd:
• Var alltid beredd på att göra jobbet
• Motivera alltid dina beslut
• Ha kul på jobbet – och visa det också
• Världsrekordet på 400 m är 43,03 och på 4x100 m är det 36,84 – man vinner alltid på att samarbeta
• Kommunikation handlar till 60 procent om kroppsspråk, 35 procent om rösten och 5 procent om orden
– Fråga dig vart du är på väg, sätt upp mål men se till att du har kul så når du målen lättare, sa Jonas Eriksson. Säg aldrig ”så har vi alltid gjort”, det kan vara de dyraste orden någonsin!
Till slut, vilken är den fotbollsspelare som överraskat mest på dig?
– Det är Raúl (González Blanco) som spelade i Real Madrid i många år innan han flyttade till Schalke, sa Jonas Eriksson. Han var alltid artig, protesterade inte mot domslut och var en otroligt bra fotbollsspelare!
Man får förmoda att Raúl hade lika roligt på jobbet som Jonas Eriksson verkar ha!

Text: Torbjörn Edlund
Foto: Emanuel Golabiewski, Precis Reklam

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK