Dagens datum:

•••••

Kvinnor investerar mer på börsen än tidigare

Publicerad: 1/1, 2020

Att spara i aktier har fått ett uppsving de senaste åren och allt fler har insett vikten av ett bra sparande för sin ekonomi. Det är framför allt kvinnor som har fått ett större intresse för att förvalta sin ekonomi på börsen och som har börjat spara mer i aktier än tidigare.

Det är en stor skillnad mellan mannen och kvinnans aktiesparande – ett mönster som som nu håller på att förändras och bli mer jämställt. De senaste åren har flera framträdande kvinnor börjat inspirera andra kvinnor till att spara mer och framförallt att börja spara på börsen. En av dessa är är Andra Farhad som är grundare till Börshajen, en populär och omtyckt sajt bland de kvinnliga intressenterna. Hon började spara som tonåring och är idag en framgångsrik aktiesparare. Det finns även andra föreningar som inspirerar till sparande som exempelvis Unga Aktiesparare. De arbetar med att lära unga hur de kan spara pengar och få avkastning på deras sparade belopp.

Att spara pengar och att bygga upp ett sparkapital är viktigt för att trygga den ekonomiska framtiden. Grunden i ett bra sparande anses vara att ha ett fast månadssparande som kontinuerligt löper på år efter år. Att spara i aktier kan ha fler fördelar än att spara på det vanliga bankkontot eftersom det kan ge avkastning på sparade pengar. Skulle man sälja sina aktier och ändå lägga sina avkastningar och besparingar på ett bankkonto så gäller det att du får en bra sparränta av din bank. I Sverige finns det oändligt många banker och sparkonton att välja bland, men som tumregel bör du hitta banker som erbjuder sparkonto med 1 % i ränta eller mer. Det finns många jämförelsesajter för sparkonton på nätet. Det är inte heller ovanligt att dagstidningar jämför den här typen av produkter.

Att amortera på bostadslån är en annan typ av sparande i fastighet som är fördelaktigt för framtiden. Vid fler lån utöver bostadslånet är det bra att samla alla smålån på ett och samma ställe eller använda sig av olika tjänster som kan spara åt dig. Förutom att investera och spara i aktier eller se över lånekostnader går det även att spara genom de små utgifterna som sker i vardagen. Det finns olika kreditkort som exempelvis re:member eller Norwegian-kortet där det går att samla poäng eller rabatter på sina köp.

Poängen eller rabatten går sedan att använda vid ett senare tillfälle för att köpa andra produkter eller upplevelser för. Det finns även endel kreditkort som ger tillbaka pengar vid årets slut, och som baseras på summan av genomförda köp under året. Det finns alltså många sätt att spara pengar på och genom att investera sparade pengar på börsen går det att skapa ett växande kapital.

Att spara pengar på börsen är alltid förenat med en risk eftersom aktier och fonder kan förlora i värde. Det är vanligt att kvinnor tvekar att gå in på börsen eftersom de har ett större risktänkande och är försiktigare med sina pengar. Män anses mer riskbenägna än kvinnor och tar ofta större risker på börsen. Att det inte är lika många kvinnor som investerar i börsen beror både på deras risktänk men också på ovetskap och bristen på sammanhang att kunna diskutera aktier. Men nu när flera grupper, forum och framstående kvinnor har börjat skapa ett utrymme för samtal kring aktier har kvinnors investeringar på börsen ökat. Detta kommer att bidra till att män och kvinnors ekonomi blir med jämställda i framtiden.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK