Dagens datum:

•••••

Friskvård, firmafest. Foto Mediatemplet

Friskvård, firmafest. Foto Mediatemplet

Lön eller trivsel?

Publicerad: 4/4, 2019 av Torbjörn Edlund

Många tror att det är lönen som är den viktigaste drivkraften för att jobba. Jag har länge hävdat att det är andra saker som är viktigare för att man ska trivas på jobbet. Fackföreningen Unionen ger ut magasinet ”Kollega” och i januarinumret i år redovisades en enkät om vad som är viktigast på jobbet. Överst på listan hamnar Bra kollegor, Meningsfullt arbete och Bra chef. Hög Lön hamnade på femte plats.

Det finns en hel del människor som kallar chefer för förtryckare, företagare för utsugare etc. En fd lärare på Högskolan i Gävle skriver ofta debattinlägg, fulla av såna floskler och jag undrar varifrån han har hämtat den uppfattningen från. Han brukar i och för berätta om sin morfar, men han borde rimligen ha pensionerats från Sandvikens Jernverk för mer än 60 år sedan! Trots att den fd läraren slitit i grottekvarnen på den ekonomiska fakulteten på Högskolan i Gävle tycks han inte ha förstått grundprincipen för allt företagande: personal som trivs på jobbet är effektivare, har högre närvaro, mindre benägenhet att byta arbetsgivare och drabbas mer sällan av sjukdom. Man kan ju vara lite raljant och säga att den företagare eller chef som inte tar hand om och underhåller sina produktionsresurser på ett bra sätt, vare sig det handlar om människor eller maskiner, skulle kunna bli m mycket framgångsrik med en sundare insikt om vad som får verksamheten att blomstra.

Vad anser du är viktigast för att du ska trivas på jobbet? Så här svarade Unionens medlemmar, notera att man kunde markera flera svarsalternativ:

 1. Bra kollegor 59 %
 2. Meningsfullt arbete 50 %
 3. Bra chef 40 %
 4. Utmanande arbetsuppgifter 24 %
 5. Hög lön 23 %
 6. Flexibel arbetstid 23 %
 7. Bra arbetsmiljö 19 %
 8. Bra utvecklingsmöjligheter 18 %
 9. Nära till hemmet 10 %
 10. Flexibel arbetsplats 6 %
 11. Bra förmåner 4 %
 12. Vet ej 2 %
 13. Friskvårdsbidrag 1 %

• Undersökningen visar också att 7 av 10 medlemmar är mycket eller ganska nöjda med sin lön.
• Kvinnor är i större utsträckning än männen avundsjuk på kollegornas löner och kvinnorna tycker oftare att de har fel lön i förhållande till sina prestationer. Inte så konstigt eftersom männen oftast har högre lön än kvinnor.
• Lönen är fortfarande en viktig drivkraft, helt eller delvis svarar 9 av 10 tillfrågade. Men som sagt, trivseln på jobbet är viktigare.

Ett tips till företagsledare och chefer: se till att ni har en trivsam arbetsplats med bra kollegor och meningsfullt arbete! Det ska helt enkelt vara hög kulfaktor på jobbet för att företaget ska gå bra!

 

 

Friskvård, motion. Foto Företagsbladet

Friskvård, motion. Foto Företagsbladet

Friskvård, underhållning. Foto Företagsbladet

Friskvård, underhållning. Foto Företagsbladet

Friskvård, spabad. Foto Företagsbladet

Friskvård, spabad. Foto Företagsbladet

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK