Dagens datum:

•••••

MellanSveriges LogistikNav firar 10 år - Nu Topp-10 i Sverige.

MellanSveriges LogistikNav firar 10 år - Nu Topp-10 i Sverige.

MellanSveriges LogistikNav firar 10 år - Nu Topp-10 i Sverige

Publicerad: 6/8, 2020 av Det händer i Gävle

Den 7 juli 2010 bildades MellanSveriges LogistikNav. Det var dåvarande landshövding Barbro Holmberg för Gävleborgs Län, som tog initiativet och tillfrågade Handelskammaren om idéer för att få till en kraftsamling med fokus på att skapa nya arbetstillfällen, när Ericsson samma år lade ner verksamheten i Gävle.

Sjöfartsnoden Gävle med Ostkustens största containerhamn och järnvägsnoden Borlänge med en av Sveriges största godsbangårdar, fick bli navet i satsningen. Ett självklart samarbete utifrån historiska samarbeten och då den övervägande delen av gods över Gävleborgs hamnar kommer från Dalarna.
 
Starka traditioner inom sjöfart, järnväg och handel.
Både Gävle och Borlänge är strategiska noder som får hela Sverige att fungera.  
Åtta kommuner visade snabbt intresse och har sedan 2010 varit partners i Logistiknavet; Gävle, Sandviken, Hofors, Falun, Borlänge, Avesta, Ludvika och Söderhamn. 2019 tillkom ytterligare två kommuner; Gagnef och Hudiksvall. Fler kommuner har under 2020 visat intresse att bli en del av navet.
 
Receptet handlar om ökat samarbete över länsgränserna, påvisa flöden, hållbara transporter och regionens förträffliga möjligheter att utvecklas inom logistikområdet.
 
Vad har då satsningen på MellanSveriges LogistikNav inneburit för regionen Gävleborg-Dalarna under de 10 åren?
När MellanSveriges LogistikNav bildades 2010 var Falun-Borlänge placerade på plats 21 och Gävle-Sandviken på plats 15 på listan över Sveriges Bästa Logistiklägen, idag 10 år senare är regionen placerad på plats 9. (Listan sammanställs av tidningen Intelligent Logistik, IL).Se hela listan här https://intelligentlogistik.com/logistiklagen/

Motivering:
"MellanSveriges LogistikNav  gör ett rejält kliv uppåt på listan 2020, med en stor poängökning, tack vare en, för regionen, mycket stark yttillväxt med två nya etableringar på totalt 25 000 kvm under 2020. Ett regionalt samarbete genom MellanSveriges logistikNav gör att Gävle/Sandviken och Falun/Borlänge numera är ett gemensamt logistikläge. Bra infrastruktur är lägets stora styrka, med en växande containerhamn med stora exportflöden, där en miljardinvestering görs för att fördubbla hamnens containerkapacitet 2020. Det finns därtill kombiterminaler i Gävle och Borlänge. Omklassning till Europaväg (E16) på sträckan Gävle-Oslo stärker regionen i en öst-västlig axel. Stark logistikforskning och utbildning vid Gävle högskola. Terminaloperatören Yilports ägande i rikskombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg stärker också regionens anknytning till Stor-Stockholm."

Logistikmarknaden glödhet genom e-handelns snabba utveckling inom B2C och B2B.  
Satsa på framtidsbranschen logistik, när Sverige växlar upp efter Corona! 
Framtiden för kommuner och regioner som samverkar inom logistikområdet har visat sig vara ett framgångsrecept och är grundplattformen för att skapa attraktiva platser för etablering av nya företag och därmed skapa fler arbetstillfällen.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK