Dagens datum:

•••••

Nyexaminerade studenter vill göra utlandskarriär

Publicerad: 22/4, 2019

Allt fler studenter vill utnyttja den fria rörligheten inom EU – som ger rättighet till både arbete och studier.

Under det senaste året har spelindustrin haft en stark tillväxt, inte minst i Malta som också är det enda landet i EU med flest aktiva företag inom spelproduktion och spelutveckling. Landets förmånliga skattesystem har lockat både entreprenörer och studenter från utlandet, däribland Sverige. I dag arbetar drygt 5 000 svenskar i Malta, mestadels inom ”iGaming” – den digitala genren inom spelindustrin.

På Dataspelbranschen.se har man följt utvecklingen noggrant och tror att industrin kommer förstärkas ytterligare, men tvivlar samtidigt på att den kommer gynna den svenska ekonomin.

Den aktuella spellagstiftningen i anslutning till få utbildningsplatser och en allt starkare konkurrens från utlandet kan utgöra ett framtida problem. Per Strömbäck som arbetar som presstalesperson på organisationen anser att de svenska lärosätena måste satsa mer för att vara med i utvecklingen. Enligt honom är det en självklarhet att det skulle skapas fler arbetsplatser till de nyexaminerade studenterna om det fanns fler studenter som var intresserade av att arbeta inom spelindustrin. Dock finns det en direkt koppling till de svenska lärosätena. De måste våga satsa mer och aktivt hänga med i konkurrensen, menar han.

Sedan Malta gick med i den europeiska unionen har det blivit enklare för svenska studenter att söka jobb, bo och arbeta i landet. Lisa Hermansson arbetar som administratör på AMS. Hon berättar att majoriteten av de svenska studenterna vill arbeta i utlandet, mestadels på grund av den tuffa arbetsmarknadssituationen som råder i Sverige. En annan faktor är bostadsbristen i storstäderna.

– Bostadsbristen är ett allvarligt samhällsproblem, och i studentstäderna är konkurrensen otroligt hög. Många som tar sin examen har inget annat alternativ än att söka sig till utlandet, säger Hermansson.

– Malta hamnar så klart högt upp på listan, tillsammans med Irland, Cypern och England. Men det är utan tvekan spelindustrin som lockar många.

Enkel kommunikation med arbetsgivarna

Till skillnad från den svenska arbetsmarknaden är det mycket enklare att komma i kontakt med företag, inte minst arbetsgivare i Malta. Majoriteten av jobben finns listade på LinkedIn, och det är just det här verktyget som de svenska arbetssökarna använder som mest när de söker efter arbete i utlandet.

Spelbranschens olika affärsområden är således väldigt breda, men under de senaste två åren har casino, sportsbetting och e-sport varit de segment som haft starkast tillväxt. Kraven för att arbeta på ett spelbolag varierar beroende på vilken inriktning du väljer att arbeta med. Utöver kunskaper i kommunikation (språklig, muntlig och skriftlig) och IT så kommer de flesta arbetsgivare kräva praktisk kunskap. Det enklaste sättet att få den här typen av kunskap och erfarenhet är att bekanta sig med spelbolagens utbud.

Söker du exempelvis jobb på Casivo (som i skrivande stund är en av de mest marknadsförda spelsajterna i Sverige) så kan det vara värt att testa utbudet på förhand och bekanta sig med de olika produkterna; bland annat på casivo.se – detta är något som arbetsgivaren uppskattar. Rekryteringsfirmorna ger samma rekommendationer.

Tänk också på att språket är betydelsefullt och att du alltid bör undersöka vilka språk som sajterna erbjuds på. Om arbetsgivaren har produkter eller tjänster som inriktar sig mot den danska eller den norska marknaden så kan det alltså vara bra att se hur de lokala sajtversionerna ser ut och hur utbudet är anpassad för dessa spelare. När du försöker bekanta dig med företaget du söker jobb hos rekommenderar vi också att du inte utesluter branschen och andra konkurrenter. Det är betydelsefullt att du vet hur företagets produkter ser ut I förhållande till konkurrentens.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK