Dagens datum:

•••••

Camilla Gisslow

Camilla Gisslow

Prideflaggan - en symbol för kunskap och inkludering

Publicerad: 31/5, 2020 av Anna Idell

Camilla Gisslow, aktivisten, föreläsaren och debattören som ofta i folkmun kallas för Sveriges transgendermamma delar med sig av personliga tankar kring normer i samhället. I detta inlägg tankar kring Pride och dess betydelse.

Happy Pride hela 2020 och framåt!

I och med Coronaviruset Covid 19, har de flesta Pride evenemang blivit tvungna att ställa in denna sommar. Det känns sorgligt och lite oroligt samtidigt. Våra Pride evenemang är så viktiga i Sverige! De hjälper att pusha för inkludering och öppenhet och att skapa medvetande och kunskap kring HBTQ+. Det är viktigt att se Prideflaggor vaja i vinden på olika samhällsinstitutioner som skolor, kommunhus, bibliotek och kyrkor.

För två år sedan, när jag och min kärlek var i USA på roadtrip, såg jag något som jag aldrig sett här i Sverige, trots att vi är ett av de länder som ligger längst fram i inkludering inom HBTQ+.  När vi körde genom mindre samhällen på Östkusten såg jag Prideflaggor och Transflaggor vaja lite överallt, precis som här under Prideveckan. På kyrkor, stadshus, bibliotek, restauranger m. fl. Jag tänkte att de alla kanske hade sin Pridevecka och frågade just det när vi stannade till för att äta i ett av de mindre samhällena. Nej, svarade kyparen och jag tittade förbryllat på honom. ”Men varför hänger det Prideflaggor över allt då?” frågade jag. ”Vi vill visa att vi Alltid är en inkluderande stad och inte bara när det är under Pride” svarade han självklart och såg nästan lite kränkt på mig. ”Alla som tillhör HBTQ+ gruppen ska veta att de kan vara trygga och välkomna här.”

Wow, tänkte jag. Så jäkla underbart! Det är så det ska vara och jag föreställde mig hur det skulle kunna se ut i vårt land. Hur Prideflaggor pryder stora som små institutioner och etablissemang överallt i städer och byar i Skåne, Småland, Hälsingland, Värmland, Västerbotten, Norrbotten med flera, när man kör igenom dem. Inte för att det är Pridevecka, utan för att visa att i vår kommun och stad står vi Alltid upp för inkludering och att alla ska känna sig välkomna och trygga. Så fantastiskt det skulle se ut! För det gör något inom en när en kör in i en stad och framför allt genom ett mindre samhälle och ser Prideflaggor och Transflaggor vaja lite här och där. Det spritter till av glädje och tacksamhet inom en.

Så nu när vi inte kommer kunna hålla de årliga Pridefestivalerna på grund av Covid 19, låt oss då i stället ta steget och visa att vi är städer, byar och kommuner som står upp för inkludering och trygghet för HBTQ+ personer, inte bara under en vecka varje år, utan Alltid. Låt oss hänga ut Prideflaggor och transflaggor överallt på restauranger, kommunhus, kyrkor, bibliotek tillsammans med vår svenska flagga och övriga institutionsflaggor.  Låt oss visa att vi är ett land där HBTQ+ personer kan känna trygghet och inkludering. Låt oss visa att Pride är hela året och låt dem vaja inte bara under en veckas fest och glam, utan även i den grå och ibland tuffa vardagen året om.

Låt oss ha Happy Pride hela 2020 och framåt!

Med kärlek, Camilla Gisslow

 

----------------------------------------------------------------------------

Anna Idell

CFANYTT

www.cfanytt.se

På Östkusten i USA kan en se Prideflaggor året runt.

På Östkusten i USA kan en se Prideflaggor året runt.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK