Dagens datum:

•••••

Småföretag i Gävleborg får chansen att genom digitala steg utveckla sitt företag

Småföretag i Gävleborg får chansen att genom digitala steg utveckla sitt företag

Småföretag i Gävleborg får chansen att genom digitala steg utveckla sitt företag

Publicerad: 28/8, 2020 av Det händer i Gävle

En majoritet av småföretagen i Dalarna och Gävleborg vill växa. Men många hinner helt enkelt inte med att se över verksamheten och se på vilka sätt företaget kan effektiviseras och utvecklas. En färsk satsning ger företag i de båda länen, till en mycket låg kostnad, chansen till utveckling. Målet är att både rädda jobb och skapa nya i länen. Europeiska Socialfonden (ESF) har beviljat 13 miljoner kronor till satsningen.

Medlemsorganisationen Företagarna i Dalarna och Gävleborg, tillsammans med föreningen Affärskompetens Sverige, har dragit igång projektet. Även Företagarna i Sandviken och Sandvikens kommuns näringslivsavdelning är partners.

Under två år erbjuder Affärskompetens Digilo olika korta utbildningar som hjälper företagsledare och anställda få bättre koll på hur man arbetar mer effektivt med hjälp av digitala verktyg och kunskap.

Pandemin har visat vikten av att ha koll på digitala verktyg som kan hjälpa företag fortsätta fungera trots krisen, och följa med i den tekniska utvecklingen.

-Många har fått ställa om blixtsnabbt och här har flera digitala verktyg hjälpt till: Appar för hemkörning av mat samt möten och utbildningar på distans via datorn är bara några exempel. Och även om affärsidén inte går att utföra digitalt, finns det mycket som kan hjälpa företagaren att sköta, driva och leda sitt företag ännu mer effektiv och lönsamt, även då vi börjar återgå till en mer normal tillvaro, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Dalarna och Gävleborg. 

Deltagande företag får ha max 49 anställda och kan finnas i vilken bransch som helst. Som företagsledare kommer man även att få en egen företagsutvecklare som coachar. Varje företag betalar 2000 kr i deltagaravgift för hela perioden.

Exakt vilka utbildningar som kommer att ingå får företagen vara med och påverka utifrån sina behov. Många av utbildningarna kommer att ske lokalt runt om i länen, andra kommer att ske via webben.

-Fler än 9 av 10 företag har mellan 1-49 anställda, här finns grundbulten i det svenska näringslivet. Vi lever i en föränderlig värld, och det går snabbt! Särskilt i företag med färre anställda kan det bli en utmaning att även hinna omvärldsspana och hålla sig uppdaterad på vilka digitala stöd som finns för att minska stressen och öka intäkterna, fortsätter Eva Cooper.

Affärskompetens medarbetare har själva varit företagare och har lång erfarenhet av att arbeta med kompetensutveckling hos framför allt småföretag.

– Vi har utarbetat metoder och arbetssätt som skapar motivation hos företagen, säger verksamhetsledare Sara Hellberg. Bland annat i projektet Affärskompetens Norduppland som pågick 2016 till januari 2020.

En tidigare deltagare, Jonas Stål vd för Alunda print & Dekor AB i Norduppland, säger så här:

– Efter Affärskompeten upplever jag att jag jobbar och stressar mindre men uträttar mer. Jag har också ett mycket bättre familjeliv än vad jag hade innan.

Fakta om Affärskompetens Digilo

Projekttid:  Augusti 2020 – januari 2023

Geografiskt område: Gävleborgs och Dalarnas län

Målgrupp: Ägare och anställda i företag med 1 - 49 anställda, alla branscher

Deltagaravgift: 2000 kronor per företag

Intresseanmälan senast:         30 september 2020

Projektägare: Ideella föreningen Affärskompetens Sverige

Antal företag:  Vi har plats för 400 företag och deras medarbetare.

Samarbetspartners: Företagarna i Gävleborg och Dalarna, Företagarna i Sandviken

Sandviken och Sandvikens kommun (näringslivsavdelningen)

Läs mer om projektet på www.affarskompetens.se
eller ring Sara Hellberg på 073 – 386 56 21.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK