Dagens datum:

•••••

Vart ska man åka för att få sol och värme på hösten?

Publicerad: 14/8, 2019 av Kati Lundgren

När sommaren går mot sitt slut och vardagen kommer ikapp svenskarna är det många som redan drömmer sig bort till solvarma stränder och salta dopp. En stor del av befolkningen upplever dock att hösten är en svår period att hitta bra resmål på då det börjar svalna i Europa och man behöver resa längre bort för att få riktigt varma temperaturer. Så vart åker man? Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York och Orlando på topplistan.

- En av de vanligaste frågorna jag får är ”vart ska man åka i oktober och november för att få sol och värme?” Att fly kylan på hösten är en bra idé med tanke på att priserna är relativt låga då. Om man undviker höstlovet förstås. Det gäller dock att boka snart för det är många svenskar som just nu räknar återstående semesterdagar för att kunna fly kylan i höst, säger Lotta Weiring, resespecialist på Resia i Gävle.

USA tillbaka på topplistan efter sommarens tapp

Städer som Miami, Orlando, New York, San Francisco och Los Angeles är i stort sett alltid populära bland svenskarna. I juni och juli valde dock svenskarna bort USA och det var endast New York som tog sig in på topplistan. Alla andra städer tappade stort. Den främsta anledningen är den svaga svenska kronan som gör att det blir relativt dyrt att semestra i staterna för tillfället. I höst syns dock tre av de amerikanska storstäderna på topp tio där Miami faktiskt är den stad som toppar listan. En stor anledning till Miamis dominans är att de allra flesta kryssningar till Karibien avgår härifrån och att semestra ombord på ett fartyg är definitivt något som svenskarna fastnat för.

 Höstens hetaste weekendstäder – Krakow överlägset störst ökning

Sommarens heta trend med storstadssemester fortsätter även i höst och precis som under hela 2019 är det Krakow som står för den största ökningen hela + 456 %. Polen med Krakow i spetsen har blivit mycket trendigt bland svenskarna. En stor anledning är såklart att det är ett prisvärt resmål men staden har dessutom mycket att erbjuda i form av kultur, historia och mat. Andra storstäder som står för stora ökningar i höst är Berlin, Rom, Barcelona, Dubai, Paris, Lissabon, Tokyo, Tel Aviv och Dublin. Thailändska Krabi ökar med +36 % när det kommer till reguljärflyg och hela +75 % med charter.

Turkiet lockar även i höst

En annan prisvärd destination som återigen är tillbaka på topplistorna är Turkiet som i höst ökar med + 23 %. Anledningen till detta är självklart priserna, men även att värmen oftast stannar lite längre här än i till exempel Grekland och Spanien. Svenskarnas tidigare osäkerhet kring Turkiet som resmål verkar som bortblåst och nu hamnar landet på en fjärde plats bland mest bokade charterresmål i höst.

Egypten tillbaka på topplistan

Egypten är en annan destination som svenskarna varit lite osäkra på under senare år. Landet som tidigare var mycket populärt rasade på listorna efter oroligheterna där. Nu klättrar dock egyptiska Hurghada in på topp tio med en ökning på + 17 % i höst. Det är ett resmål som har en relativt kort flygresa (ca 5 h från Stockholm) och som med sitt läge vid Röda havet lockar med såväl snorkling som dykning i världsklass och fina stränder.

 Här är det varmt i oktober och november

Önskemålen kring temperaturer på semestersresan skiljer sig såklart men många svenskar är sugna på sol och värme när höstkylan biter sig fast här hemma. För den som önskar temperaturer runt 30 - sträcket passar resmål som Dubai, Mexiko, Jamaica, Dominikanska republiken, Egypten, Maldiverna, Sri Lanka och Kap Verde bra. Nöjer man sig med en snitt-temperatur på 25 grader ska man med fördel välja resmål som Cypern, Mauritius, Vietnam, Kanarieöarna, Malta, Albanien och Los Angeles. Tycker man att 20 grader räcker passar Rom, Lissabon, Florens och San Francisco perfekt.

 

Mest bokade flygresorna med avresa under oktober och november 2019

Miami (1)

London (2)

New York (3)

Rom (7)

Malaga (4)

Barcelona (ny!)

Orlando (8)

Bangkok (6)

Dubai (ny!)

Alicante (ny!)

Mest bokade charterresorna med avresa under oktober och november 2019

Las Palmas (1)

Teneriffa (2)

Larnaca (3)

Antalya (5)

Rhodos stad (4)

Chania (7)

Palma de Mallorca (6)

Sal, Kap Verde (8)

Hurghada (ny!)

Lanzarote (ny!)

- Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa under oktober och november 2019. Inom parentes syns förra årets placering vid samma tidpunkt.

För mer information eller hjälp att boka just din höstresa, kontakta gärna:

Resia Gävle, telefon: 026-60 53 15, e-post: semesterresor.gavle@resia.se

 

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK