Dagens datum:

•••••

Viktor Henning startar ortopedmedicinsk klinik i Gävle

Publicerad: 31/8, 2020 av Joe Formgren

Ortopedmedicin kan beskrivas som en mycket effektiv metod för undersökning och behandling av kroppsliga smärttillstånd. I augusti öppnade Gävlebon Viktor Henning upp dörrarna till sin nyöppnade praktik Ortopedmedicinska kliniken i Gefle på Norra Skeppsbron 5A i Gävle.

Vem är då Viktor Henning?
– Jag föddes i Uppsala men är till största delen uppvuxen i Gävle. Jag har arbetat som fysioterapeut sedan 2009, då jag gick ut från sjukgymnastprogrammet (numera fysioterapeutprogrammet) vid Uppsala universitet. Arbetsplatserna fram till idag har varit olika hälsocentraler i Gävle med omnejd. Senast var det på hälsocentralen på Gävle Strand.

Hur skulle du beskriva Ortopedmedicinska kliniken i Gefle?
– Det är en klinik som erbjuder privatvård inom fysioterapi (sjukgymnastik), med inriktning ortopedisk medicin och injektionsterapi.

Vad består dina arbetsuppgifter av?
– Det är att undersöka patienter med smärta från det som kallas rörelseapparaten det vill säga muskler, senor, leder och slemsäckar m.m. Min uppgift är att i största möjliga mån ringa in orsaken till smärtan och ställa en diagnos. Sedan gäller det att ge råd och en prognos, samt motverka besvären med en eller flera behandlingsmetoder, som ofta riktar sig direkt mot smärtans ursprung. Det kan vara t.ex. stötvågsbehandling, kortisoninjektioner och mobilisering/manipulation av leder samt individuellt utprovad och anpassad träning.

Vilka är då dina kunder?
– Det är alla, oavsett kön eller ålder, som önskar noggrann undersökning och behöver hjälp med att få bukt med sin smärta. Oavsett om besvären uppkommit efter en olycka, överansträngning eller av annan okänd orsak. En grupp som kan lyftas fram lite extra är patienter med behov av behandling som i övrigt kan vara svårtillgänglig. Det kan röra sig om kortisoninjektioner vid frusen skuldra eller smärttillstånd i händer och fötter som triggerfinger, senskideinflammationer och artros i mindre leder. Injektionsbehandlingarna ges i samarbete med läkare.
Kliniken erbjuder privatvård, det vill säga vård som finansieras av patienten själv eller av försäkringsbolag, som erbjuder privat sjukvårdsförsäkring. De flesta försäkringsbolags villkor är tyvärr alldeles för byråkratiska. Vi är dock glada över att nyligen ha inlett ett samarbete med försäkringsbolaget If via Nordic Netcare.

När och hur uppstod ditt intresse för ortopedisk medicin?
– Intresset för ortopedisk medicin uppstod under min grundutbildning till fysioterapeut, tidigare kallat sjukgymnast. Under en praktikperiod noterade jag att mina handledare oftast inte kunde svara på patientens frågor om vad som orsakade hennes eller hans smärta - och därmed inte heller kunde erbjuda någon lämplig behandling. Det kändes inte alls tillfredsställande! Jag tänkte att “det här måste bara gå att göra bättre”.
Någon månad senare fick jag tips från en naprapat om en vidareutbildning inom ortopedisk medicin hos Orthopaedic Medicine International (OMI). Enligt honom var det denna utbildning som gällde om man ville bli riktigt duktig på att ställa diagnoser. Jag gick min första OMI-kurs parallellt med termin 4 på sjukgymnastprogrammet och kände direkt att jag hade hittat hem. Fortsatta studier ledde fram till en högre examen inom ortopedisk medicin hösten 2011 och därefter en examen i injektionsterapi 2014 samt PgD Musculoskeletal Medicine 2019.
Jag vill även passa på att lyfta fram flera duktiga kollegor, både fysioterapeuter och läkare, som jag utbytt erfarenheter och kunskaper med genom åren. Liksom mina kunniga och entusiasmerande lärare i ortopedisk medicin förstås.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Det är ju i första hand att få ordentlig snurr på verksamheten före årsskiftet. Sedan gäller det att fortsätta utveckla min professionella kompetens. Närmast genom fortsatt vidareutbildning inom diagnostiskt ultraljud s.k. mjukdelsröntgen. Det känns otroligt spännande och roligt att nu äntligen ha vågat ta steget till att starta min egen verksamhet.

Vad vet vi då inte om Viktor?
– Det skulle väl vara att jag ägnar fritiden åt flera “pilliga” hobbies, bland annat urmakeri.


Namn: Viktor Henning
Titel: Leg. fysioterapeut,
Ålder: 39 år.https://www.omkgefle.se/
Bor: Med två katter i ett hus i Hagaström.

För mer information se www.omkgefle.se

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK