Näringslivsprogram 2018 – 2020
Näringslivsprogrammet är framtaget i samverkan mellan Gävles näringsliv, myndigheter, utbildningssamordnare och Gävle kommun i syfte att stärka det lokala näringslivet. De näringslivspolitiska målen ska peka ut riktningen mot 2025 och näringslivsprogrammet är styrningen och handlingsplanen för att nå dit.
Med Gävle menas Gävle Kommun
Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja en hållbar tillväxt i vår kommun. Öppenhet och mångfald innebär att Gävle verkar för ett dynamiskt företagsklimat som främjar innovation och entreprenörskap. En konsekvens av detta är att politiska beslut fattade av Gävle kommun ska bedömas utifrån dess påverkan på näringslivet och näringslivsklimatet.
Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet:
Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen. Från det kommunövergripande målet finns tre underliggande näringslivspolitiska mål som är styrande för programmet. Dessa mål är nämndmål i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsplan eftersom huvudansvaret finns där. De näringslivspolitiska målen är:
• Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen
• Gävle har en framgångsrik kompetensförsörjning
• Gävle ska uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag
Varje mål och delmål följs upp av ett antal indikatorer. Till Näringslivsprogrammet finns en aktivitetslista där programmet är nedbrutet till konkreta åtgärder. Aktivitetslistan ska vara ett levande dokument och som ägs av den del av inom Gävle kommun som ansvarar för näringslivsfrågor och ska förändras i dialog mellan politiken och näringslivet.
Näringslivsprogrammets ledord för genomförandet är:
Kommunikation - Dialog – Uppföljning – Utvärdering
Näringslivspolitiskt mål: Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen
Indikator: NKI (Insikt SKL, Stockholm Business Alliance)
Delmål 1 Affärsmässiga relationer
Ägare: Kommunledningskontoret
Ett bra företagsklimat förutsätter att näringslivets behov och förväntningar möts och beaktas av kommunen i dess verksamhet och i dess beslut. Ledstjärnan ska vara lika villkor och likvärdiga möjligheter till att sluta avtal mellan företagare och offentliga verksamheter, vilket ska motverka osund konkurrens. Goda affärsrelationer är av yttersta vikt.
Framgångsfaktor: Konkurrens på lika villkor Gävle kommun ska säkerställa att kommunen, direkt eller genom deras bolag, inte osunt konkurrerar med näringslivet. Offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad. Det åligger kommunen att vid inköp inte skriva avtal med företag som konkurrerar på ett osunt sätt.
Inom områden där Gävle kommun beslutat att öppna upp verksamheten, genom LOU eller LOV, ska kommunen i sin roll som beställare sörja för att de externa parterna behandlas på ett likvärdigt sätt som den egna verksamheten.
Framgångsfaktor: Kunskap om LOU Målet är att genom ökad service och kunskap beträffande upphandlingar bidra till ökad affärsmässighet. Arbetet med tidig upphandlingsdialog och uppföljning ska utvecklas för att ta till vara innovation, utveckling och marknadskännedom i leverantörsledet. Att alla parter har kunskap om regelverket och tillgängliga upphandlingsformer innebär en trygghet i roller och ansvarsfördelning. Upphandlingarna bör läggas upp på ett sätt att de möjliggör för det lokala näringslivet att lämna anbud.
Framgångsfaktor: Service och support Hög tillgänglighet och snabb hjälp vid frågeställningar kring hanteringen i upphandlingsprocessen underlättar för företagare att lämna korrekta anbud. Framgångsfaktor: Avtalstrohet
A och O för fungerande affärsmässiga relationer är att tecknade avtal mellan kommunen och leverantörer är kända och efterlevs.
Delmål 2 Dialog och samverkan
Ägare: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle
Ett växande och attraktivt näringsliv behöver dialog och ömsesidig förståelse mellan näringsliv och kommun. Målet handlar om ett delat ansvar att verka för en positiv utveckling av Gävles företagsklimat.
Framgångsfaktor: Samtal och dialog Tid för samtal, samordning av myndighetsärenden och dialog mellan kommunen och företagare bidrar till ett utvecklat och positivt företagsklimat.
Framgångsfaktor: Öppenhet och transparens Samsyn mellan näringsliv och kommunen kring vad som utgör ett gott företagsklimat och hur det kan mätas.
Delmål 3 Ökad service och intern förståelse
Ägare: Samhällsbyggnad Gävle
Den kommunala företagsservicen ska utgå från företagarnas behov, genom en enkel, snabb och kundfokuserad myndighetsutövning. Den ska underlätta kontakten och stödja relationen med kommunen, något som kräver förståelse för näringslivet och ett lösningsfokuserat förhållningssätt och nyttjande av e-tjänster.
Framgångsfaktor: Bemötande och service Gott bemötande och god service är grundläggande för att skapa goda relationer mellan kommunen och näringslivet.
Framgångsfaktor: Alla bidrar till ett gott företagsklimat Näringslivsfrågor spänner över alla förvaltningar och prioriteras som ett gemensamt ansvar där alla förvaltningar bidrar med sin del.
Framgångsfaktor: Snabba, enkla och säkra processer Att skapa korta ledtider, effektiv och samordnad kommunal ärendehantering underlättar och kortar ledtider för företagare.
Näringslivspolitiskt mål: Gävle har en framgångsrik kompetensförsörjning
Indikator: Småföretagarbarometern
Delmål 4 Ökad kunskap och inspiration
Ägare: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle
En förutsättning för ett växande näringsliv är att entreprenörer stimuleras och tillåts växa. Kommunen ska verka för att skapa en miljö för detta genom samarbeten med inkubatorer och organisationer som stöder nyföretagande, samverkan och innovationskraft. Samarbeten och forum med företag och organisationer som erbjuder rådgivning, mentorskap och finansiering riktad till nya företag är en naturlig del. Sociala företag är en viktig del i kommunens strategi för att bredda näringslivet och skapa möjligheter för fler individer på arbetsmarknaden.
Framgångsfaktor: Lära av varandra Kännedom om vilka mötesplatser och nätverk som finns ökar möjligheter till att lära av andra.
Delmål 5 Ökad kompetens och integration
Ägare: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle
Nya kunskaper behövs för att utveckla företag och verksamheter. Nationell och internationell inflyttning till Gävle samt ett väl fungerande samarbete med Högskolan i Gävle bidrar till ny kompetens och bildande av nya nätverk. Genom att på olika sätt arbeta för en matchning mellan företagens behov och nya kompetenser kan Gävle och företagare växa tillsammans.
Framgångsfaktor: Synliggöra individers kompetens Inflyttning från utlandet och övriga landet är en tillgång för Gävle. Genom att synliggöra vår kompetens ges ökade möjligheter för företagen att säkra sin kompetensförsörjning och för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och undvika utanförskap.
Framgångsfaktor: Utbildningar som stärker näringslivet Ett näringsliv i ständig förändring är beroende av individer som har förutsättningar att lära sig hela livet. Ett utökat samarbete och skapande av mötesplatser där näringslivet, utbildningssektorn och individen gemensamt agerar stärker matchningen av arbetslivets kompetensbehov och de entreprenöriella drivkrafterna. Framgångsfaktor: Pendlingsattraktiv stad
När arbetspendling både till och från Gävle och de yttre stadsdelarna underlättas, ökar möjligheterna för näringslivet och Gävle Kommun att växa. Att knyta ihop den egna kollektivtrafiken med angränsande arbetsmarknadsregioners tidtabeller och biljettsystem, skapas större pendlingsregioner samtidigt som det ger kommunen bättre livsmiljö och bättre integration. Möjligheterna till turtät och prisvärd kollektivtrafik måste öka för hela kommunen, samt hänsyn tas till de där kollektivtrafik enbart kan nyttjas delvis eller inte alls.
Framgångsfaktor: Hållbart näringsliv En del i företags konkurrenskraft och en viktig faktor för medarbetare är ett hållbart företagande som leder till ökad lönsamhet, kundnöjdhet, goda anställningsvillkor och hög kvalité.
Att utbilda och på andra sätt skapa förutsättningar för framgångsrikt hållbart företagande är av stor vikt. Även riktade initiativ för att skapa goda förutsättningar för företagande i landsbygd är en framgångsfaktor för hållbart företagande i hela kommunen.
Näringslivspolitiskt mål: Gävle ska uppfattas som en av Sveriges mest attraktiva platser för företag
Indikator: Varumärkesmätningen, Svenskt Näringslivs företagsklimatmätning
Delmål 6 Ökad stolthet och attraktion
Ägare: Kommunledningskontoret
Ägare: Kommunledningskontoret Kännedom om framgångsrika exempel och kunskap om möjligheter för företagande lägger grunden för bilden av Gävle som en attraktiv plats för företag.
Framgångsfaktor: Se och synliggöra Genom att lyfta fram goda exempel ökar kännedomen om Gävles näringsliv. Att visa och skapa uppmärksamhet om Gävles näringsliv bidrar till att inspirera och öka intresset för Gävle lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Framgångsfaktor: Besökare hittar hit För att växa som besöksort behövs kännedom om Gävles styrkor, tillgångar och möjligheter. Det handlar om att tydliggöra såväl fakta, bokningsbara produkter, visioner och reseanledningar samt att tillsammans med näringslivet arbeta fram en långsiktigt hållbar strategi för besöksnäringen och marknadsföring av alla Gävles destinationer.
Delmål 7 Fler innovationer och branscher i utveckling
Ägare: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle
Ett dynamiskt och väl sammansatt innovationssystem är en viktig faktor för att utveckla nya näringar, innovation och möjligheter för näringslivet att växa. Målet är att skapa kunskap, förståelse och förenkla och lotsa in i det lokala, regionala, nationella och internationella innovationssystemet. En annan förutsättning för ett växande och föränderligt näringsliv är en mångfald av branscher som utvecklas i växelverkan
Framgångsfaktor: Etableringar, investeringar och företagande Etableringar och investeringar är av stor betydelse för Gävles utveckling. Att skapa goda förutsättningar för det bidrar till nyföretagande och nya arbetstillfällen. Gävle Kommun arbetar aktivt med att stimulera nyföretagande och innovation på olika sätt via kvalitetssäkrade samarbetspartners.
Framgångsfaktor: Stimulera innovationer
För att utveckla innovation och nya näringar behöver vägen in till innovationssystemets aktörer förenklas och förtydligas för samtliga intressenter. Ett väl utvecklande och involverande samarbete med Högskolan bidrar till att näringsliv och forskning möts. Målet är att öka förutsättningar för innovationer i nya och befintliga näringar.
Framgångsfaktor: Utveckla befintliga branscher Styrkor i befintliga branscher och företag ska stödjas för att gynna vidareutveckling av dessa företag.
Delmål 8 Ökad internationalisering
Ägare: Kommunledningskontoret
Att verka på en internationell marknad är en möjlighet för ökad tillväxt för Gävles företag. Målet är att bidra med kunskap och förståelse om vad som krävs för att nå en internationell marknad.
Framgångsfaktor: Export för att växa Via exportfrämjande aktörer ges möjlighet till ökad kunskap om andra länders marknader och förutsättningar.
Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja en hållbar tillväxt i vår kommun. Öppenhet och mångfald innebära att Gävle verkar för ett dynamiskt företagsklimat som främjar innovation och entreprenörskap.
En konsekvens av detta är att politiska beslut fattade av Gävle kommun ska bedömas utifrån dess påverkan på näringslivet och näringslivsklimatet.
Mer information på Gävle kommuns hemsida här:
https://www.gavle.se/service-och-information/om-gavle-kommun/samarbeten-projekt-och-sarskilda-satsningar/gavle-kommuns-naringslivsprogram/