effect_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Surströmming Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Matrikel Premium Videomöte
effect logo wide

Dagens datum:

•••••

Artificiell intelligens i fokus under välbesökt företagsfrukost

Publicerad: 23/5

Vid en tidig morgonstund den 23 maj samlades ett hundratal intresserade företagare och beslutsfattare vid de anrika Gasklockorna för en företagsfrukost med temat artificiell intelligens (AI). Arrangemanget, med Fredrik Spennare från Nordlo som draglok, drog till sig deltagare från många olika branscher, alla med ett gemensamt intresse för hur AI kan transformera arbetsplatserna.

Företagsfrukosten inleddes med att Bengt-Göran Wikström, ordförande i Gävle Företagarföreningar, hälsade besökarna välkomna och avtackade trotjänaren Ralph Brodin som under ett antal år hållit i företagsfrukostarna för företagarföreningarnas räkning. Morgonens frukostvärd Järnvägsmuseet, representerat av Annelie Hydén och Henrik Reuterdahl, berättade initierat om renoveringen av museet och den unika upplevelse besökare får ta del av när det nu åter öppnar upp inför sommaren. Därefter delade Annika Lundqvist från Internationella kontoret med sig av aktuell information från kommunens näringslivsavdelning.

Fredrik Spennare, som till vardags navigerar i teknikens framkant på Nordlo, bjöd på insikter under rubriken "AI – fantastiska möjligheter, men också risker att tänka på". Med en klar och engagerad röst guidade han publiken genom AI:s potential att revolutionera den professionella miljön. Under föredraget betonades hur viktig roll AI redan spelar i våra liv, ofta utan att vi är medvetna om det. Det handlar inte bara om storskaliga innovationer; Spennare förklarade hur även små, vardagliga arbetsuppgifter effektiviseras med hjälp av verktyg som M365 Copilot. Denna teknik möjliggör för anställda att avlasta monotona uppgifter och istället fokusera på mer kreativa och strategiska insatser.

Under sin presentation belyste Fredrik Spennare hur digital skuld gör oss ineffektiva genom att visa att 65% av tiden har vi inte tillräckligt med tid eller energi för att utföra vårt jobb, 57% av tiden går åt till att kommunicera, navigera och söka information, och endast 43% av tiden blir kvar till skapande, djupt tänkande och samarbete.
Vidare påpekade Spennare den snabba tillväxten av generativ AI, där han jämförde tiden det tog för olika teknologier att nå 100 miljoner användare. Till exempel tog det mobiltelefoner 16 år, internet 7 år och Facebook 4,5 år, medan ChatGPT nådde denna milstolpe på bara 3 månader och nyare versioner endast någon dag!
Spennare sammanfattade med att alla verksamheter kommer att behöva hantera AI, men att förberedelse är A och O för att kunna dra nytta av teknologins potential och undvika fallgropar och misstag då även riskerna med AI belystes. Han manade till försiktighet och påpekade vikten av att förstå både de etiska och praktiska risker som kan uppkomma i takt med att AI blir alltmer integrerad i affärsprocesser. Han betonade behovet av att skapa robusta system som kan hantera fel och misstag som är oundvikliga när teknik tar större plats.

Denna företagsfrukost var inte bara en chans att lära sig om AI:s möjligheter och utmaningar, utan även en plattform för nätverkande och idéutbyte. Med den inledande korta presentationen av Järnvägsmuseet, blev mötet bokstavligen både inspirerande och historiskt, en påminnelse om att även när tekniken förändrar framtiden, är det i sammanhang som dessa vi lägger grunden för morgondagens innovationer.

Med en blandning av teoretisk kunskap och praktiska exempel lämnade Fredrik Spennare och Nordlo deltagarna med mycket att fundera på. Den allmänna känslan bland de närvarande var att morgonens diskussioner inte bara hade varit informativa utan även essentiella för alla som vill navigera framgångsrikt i morgondagens arbetsliv.
Det ligger sannerligen något i påståendet "AI kommer inte att ta jobbet från oss, men de som behärskar AI kommer att ta jobbet från dem som inte gör det!"

Text och foto: Joe Formgren
Publicerad i samarbete med Företagsbladet

Företagsfrukosten arrangerades av Gävle Företagarföreningar som samarbetar med företagarföreningar på områdena: Brynäs, Ersbo, Forsbacka, Hamrånge/Norrsundet, Hedesunda, Kryddstigen, Näringen, Sätra, Sörby Urfjäll samt Företagarna Gävle, Gävle Citysamverkan, Mix Marknadsförening, Gästriklands Besöksnäring, Nyföretagarcentrum Gästrikland och Gävle Kommun.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga