effect_ikon_logo Midsommarstång Kräfta Surströmming Löpsedeln Halloween Alla Helgons dag (stearinljus) Juldekoration Alla hjärtans dag Löpsedel mobil Påsk Mina sidor Matrikel Premium Videomöte
effect logo wide

Dagens datum:

•••••

Bosse Kåresjö har (H)järnkoll

Bosse Kåresjö har (H)järnkoll

Bosse har (H)järnkoll

Publicerad: 1/3, 2021

Visste du att tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa? Trots att det är så vanligt finns det fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Det vill Bo Kåresjö som tagit över som ordförande i Hjärnkoll Gävleborg ändra på.

Hur kommer det sig att du engagerat dig i Hjärnkoll Gävleborg
– Jag fyllde 65 år 2020 och är alldeles för pigg för att gå i pension. Men jag beslöt att avsluta organisationskonsultarbetet i Stockholm och fortsätter med terapiarbete på min privata mottagning i Gävle. Då jag gått ner på heltid får jag tid över att arbeta ännu mer ideellt med psykisk ohälsa. Är sedan många år ordförande för Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar i Gävleborg och är nu sedan två år ordförande för Hjärnkoll Gävleborg. Vi vill flytta tillbaka till Gävle efter att ha bott i Stockholm sedan 1973. När jag jobbar i Gävle bor jag i fritidshuset i Furuvik. Så småningom ska vi köpa lägenhet i Gävle.

Vad är(H)järnkoll?
– Hjärnkoll är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Hjärnkoll Riks finns i Stockholm med 16 regionala föreningar runt om i landet. Trots att tre av fyra har erfarenhet av det finns fortfarande mycket stigma och fördomar förknippade med psykisk ohälsa. Det vill vi ändra på! Våra ambassadörer föreläser utifrån sina egna erfarenheter eller som anhörig. Målet är att öka kunskap och öppenhet kring psykisk ohälsa. De går det på skolor, arbetsplatser, myndigheter, inom vården och ute i samhället. De syns och hörs också ofta i media. Allt för att visa att psykisk ohälsa inte är något att vara rädd för. Vi har bara olika funktionssätt och vi tjänar alla på att olikheterna tas tillvara, mänskligt och ekonomiskt.
Ambassadörerna kan bidra med en unik kunskap om till exempel hur det är att leva med olika diagnoser som t.ex. depression, bipolär sjukdom, ADHD, ADD, autismspektrumdiagnos, utmattningssyndrom och ångest. Det kan också handla om hur medarbetare och chefer kan bemöta och stötta en person som har psykisk ohälsa och hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa liksom hur migration kan påverka psykisk hälsa.
Vi vill sprida kunskap och öka förståelsen för psykisk ohälsa. Detta gör vi genom våra ambassadörer och vi har i dagsläget närmare 20 ambassadörer med olika erfarenheter i Hjärnkoll Gävleborg.

Vad består dina arbetsuppgifter av och vad är din roll?
– Jag har är ordförande för Hjärnkoll Gävleborg och har två anställda samordnare. Som ordförande arbetar jag mest strategiskt och samarbetar med psykiatrin, kommuner, företag, organisationer och andra föreningar som arbetar med psykisk ohälsa. Minst en dag i veckan behöver jag dock arbeta  med mer operativa frågor och ibland behöver jag även täcka upp för samordnarna. 
I Frisk & Fri sitter jag i Psykiatrins Brukarråd och som representant för Hjärnkoll sitter jag i utskottet för kommunens tillgänglighetsråd och är referensperson i Region Gävleborgs projekt med syfte att förbättra suicidprevention. Jag deltar också i det föreningsnätverk vi har i Gästrikland och Hälsingland. Vårt stora mål är att utveckla brukarinflytandet för medborgarna i regionen. 

Vilka vänder sig (H)järnkoll till?
– Vi vänder oss främst till företag, myndigheter, stat, kommun och region där vi vill att våra Hjärnkollambassadörer får möjlighet att dela sina berättelser. Forskning har visat att berättelser människor med egen erfarenhet av psykisk ohälsa delar med sig av påverkar andra människor på ett positivt sätt. Deras berättelser kan även ge hopp till människor som sliter med sin psykiska ohälsa. Detta gäller även personer som är närstående till någon med psykisk ohälsa. 

Hur kommer det sig att du intresserade dig och aktiverade dig i Hjärnkoll?
– Jag anser att vi lever i en värld fylld med orättvisor. Det som berör mig särskilt är människor som sliter med någon form av psykisk ohälsa. Jag har också en djup tro att människan kan göra mycket själv för att förbättra sin situation och samtidigt behöver vi hjälp ibland. Ofta får inte de människor som är mest utsatta den hjälp de behöver. Det handlar inte om att tycka synd om. Det handlar om att människor ska bli behandlade med respekt oavsett vem man är. Människor som är i ett mentalt, psykiskt, ekonomisk eller socialt underläge.
Ett exempel på en osmaklig situation jag upplevde nyligen var då en säljare för ett välbekant hockeylag ringde oss på Hjärnkoll och tyckte att vi skulle sponsra dom!? Frågade om han visste vara han hade ringt och det visste han förstås inte. Vi jobbar för att utsatta och sårbara människor ska bli bemötta på ett respektfullt sätt och de slantar vi har kan inte gå till människor som redan är positivt särbehandlade. 

Hur kommer man i kontakt med Hjärnkoll?
– För information om oss och våra ambassadörer så kan man börja med att besöka vår hemsida. Sedan är man alltid välkommen att ringa och besöka oss på vårt kansli på Drottninggatan 6 i Gävle.

Vad är dina personliga och verksamhetens framtidsplaner?
– Vi vill fortsätta utveckla Hjärnkoll Gävleborg som organisation och e till att de ambassadörer vi har i dagsläget vill stanna kvar och får dela sina viktiga berättelser. Vi behöver rekrytera fler migrationsambassadörer och seniorambassadörer. Vi arbetar för att minska och ta bort stigman, skuld- och skamproblematik kopplat till psykisk ohälsa. När jag började arbeta för Hjärnkoll Gävleborg för två år sedan var det en organisation som inte fungerade så bra. Jag känner mig stolt över att ha fått ordning och reda i organisationen, vilket är mycket viktigt för att vi ska kunna söka och få det statsbidrag vi behöver för att driva verksamheten. Den som vill engagera sig i Hjärnkoll som ambassadör eller den som vill köpa en föreläsning av en ambassadör, ska veta att det vi erbjuder är etiskt korrekt och funktionellt.

Vad är din bakgrund?
– Jag föddes 1 februari 1955 på Brynäs i Gävle. Efter årskurs 9 tog jag värvning i Flygvapnet (1971) med syfte att bli yrkesofficer och där blev jag kvar 19 år. Arbetade på Flygvapnets Stridslednings- och luftbevakningsskola (STRILS) i Stockholm där jag var jag lärare, huvudlärare, kurschef samt idrottslärare.Jag gick Armens regementsidrottsledarutbildning.
Som skolans idrottslärare arbetade jag med fysisk träning för alla elever och personalen. Sedan blev jag coach för Försvarets damlandslag i terränglöpning och fick åka jorden runt och representera Sverige på ett antal militärvärldsmästerskap. Jag gick även Försvarshögskolan och avslutade min militära karriär med majors grad 1990. 
 Under 90-talet gick jag en organisations-konsultutbildning som tog fem år. Där jag lärde mig mycket om hur människan fungerar på individ-, grupp-, och organisationsnivå. Under den tiden fick jag också jobba väldigt mycket med min egen personliga utveckling och har gått massor med timmar i individual- och gruppterapi.
Den civila karriären inleddes med arbete på olika konsultfirmor i Stockholm då jag ville förkovra mig i hur organisationer fungerar. Under en period var jag konsultchef på en konsultfirma i Stockholm men har mestadels arbetat i eget företag, Ledarstöd KB som jag startade 1991.
Så småningom fortbildade jag mig till kognitiv terapeut och i förlängningen av det utbildade jag mig till ACT terapeut, som är det senaste inom KBT. Jag har i många år drivit mottagning både i Stockholm och i Gävle. 
Kunduppdragen har varit uppdrag i de flesta sektorer i samhället som stat, kommun, region, privat näringsliv i både små företag och stora koncerner samt ideella- och ideologiska organisationer som fackförbund, Svenska kyrkan m.m.
Sammanfattningsvis har alla uppdrag genom 30 års verksamhet handlat om människan i organisationen. På både individ-, grupp- och organisationsnivå. Ledarskapsutveckling, ledarutvecklingsprogram, personlig utveckling, konflikthantering, coaching, grupp- eller teamutveckling. Det terapeutiska arbetet har handlat om individ-, par- eller gruppterapi. 

Jag växte upp med en hel del känslomässiga sår och den självbild jag hade var inte så bra. I ett klassamhälle som jag fortfarande tycker finns kvar. När jag summerar så ser jag att jag faktiskt har gjort en massa bra för mig själv och andra människor. Det viktigaste jag gjort är den personlig utveckling som jag genomfört under många år. Det är så lätt att skylla på en dålig barndom, eller att skylla på andra eller samhället, men jag har inte gjort det. Jag har fått acceptera att jag inte fick det jag skäligen behövde och så har jag tagit det därifrån. Jag har tagit ett stort personligt ansvar för mig själv och hur jag behandlar andra människor. Visst har jag mött många bra människor på den här resan och dom är jag tacksam för vad de givit mig. Människor som visat att det aldrig är försent, det finns alltid något jag kan göra. Det handlar mest om jag vill och om jag orkar lägga ned den energi som behövs och att jag är tillräckligt uthållig och fokuserad. 

Vad vet vi inte om Bosse:
• Sprungit fem Stockholm Maraton, bästa tiden var 2.58.
• Åkt sju Vasalopp
• Cyklat sju Vättern Runt.
• Sprungit 20 Lidingölopp.
• Höll som mest på med 12 idrotter samtidigt. 
• Sovit i snö totalt sett i 30 dygn. Som mest fem dygn på raken. 
• Duktig på att snickra.
• Paddlat havskajak i 25 år. 
• Längdskidåkare, utförsåkare och telemarkskidåkare.
• Flög segelflyg på 70-talet. 
• En rackare på att odla rosor.
• Klarar det mesta, ger inte upp. 
• Är något trasigt så lagar han det.
• Kan prata med en person eller för 1000 personer.
• Kör veteranmoppe.
• Försöker spela dragspel, går inte bra. Kul dock!
• Har två Didjeridoos inköpta i Australien och en tredje som jag tillverkat av svensk björk.
• Renoverar en träsnipa och en plastsnipa.
• Som fjortonåring började jag jobba på snickarverkstan på Gävle Varv. 
• Sydde en kostym och en skjorta när jag gick i nian. Då sa läraren i syslöjd att hon tyckte synd om mig för att jag inte var en flicka! 
Hade jag varit en flicka hade jag fått en femma i betyg, nu fick jag ”bara” en fyra. Inget vidare genusperspektiv där inte.
• Varit inskriven på universitetet i Derby utanför London som lärare på en masterutbildning till organisationskonsult på gestaltteoretisk grund. Har dock aldrig satt min fot där. Utbildningen genomfördes i Sverige! 
• Varit ihop med samma kvinna sedan 1973. Vi har två vuxna döttrar som båda har familjer. Fyra barnbarn. Nyligen hämtade vi en hundvalp! 

Namn Bo (Bosse) Kåresjö
Titel: Kognitiv terapeut
Aktuell med: Ordförande för Hjärnkoll Gävleborg
Ordförande för Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar i Gävleborg
4-faldig morfar!
Ålder: 66 år

För mer information och kontakt:
https://gavleborg.hjarnkoll.se
Kansli på Drottninggatan 6 i Gävle i Vuxenskolans lokaler. 
Telefonnummer till samordnare: 072-897 47 76 eller 072-897 47 66
Telefonnummer  vår ordförande: 072-895 30 62

Coach för Försvarets damlandslag i terränglöpning.

Coach för Försvarets damlandslag i terränglöpning.

"Vingmuttern i mitten" - Bosses egen beskrivning.

"Vingmuttern i mitten" - Bosses egen beskrivning.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga