Dagens datum:

•••••

Effekterna många när Pregames sammanfattas

Publicerad: 29/11, 2020 av Jakob Westerlund

I början av oktober gick Pregames för vårens planerade World Cup Volt Hockey av stapeln under säkra pandemi-anpassningar på Gavlehovsområdet i Gävle. Totalt deltog sju lag från Sveriges olika hörn, från Umeå i norr, till Norrköping i söder. Det vi inte visste då var att pandemins väntade andravåg skulle bli så här slagkraftig. Så slagkraftig att vi nu står inför ett nytt scenario där det planerade internationella evenemanget i mars inte går att genomföra så som planerat.

Ett evenemang som vi tidigare kommunicerat flyttas till september för att kunna garantera säkra förhållanden.

Vi kan nu några veckor efter se tillbaka på Pregames som ett mycket lyckat evenemang som har gett stora effekter för sportens utveckling trots det bekymmersamma läget i omvärlden. Under Pregames genomfördes flera viktiga och givna möten och konferenser. Sammankomster som vi ser som en viktig start och fördjupning i arbetet att kunna erbjuda en aktiv fritid för fler. Bland annat bjöd RF SISU Gävleborg in beslutsfattare och plikten från Gävleborgs olika kommuner under temat - en aktiv, fritid, hur ger vi alla det valet?

Även Svenska Innebandyförbundet tillsammans med Parasport Sverige bjöd in distriktsrepresentanter från respektive distrikt ur båda organisationerna för att prata förutsättningar för ökade regionala samarbeten.

Dessa pågick under två dagar, från fredagen till lördagen. Fredagens aktiviteter ägde rum i Gavlehov Arena nere på spelplanen, framför storbildsskärmen. Därefter, under lördagen, var vi på plats på Clarion Winn Hotell i centrala Gävle där vi fortsatte dialogen om ytterligare möjligheter för liknande satsningar för Parasport även i de andra distrikten.

Den 12-14 mars, då Pregames skulle ha blivit det stora internationella evenemanget vilket nu inte blir verklighet gör istället att nya möjligheter föds fram. Tillsammans med intresseorganisationer avser vi genomföra fler digitala insatser som en progression från Pregames till World Cup Volt Hockey 2021. Redan i mars. Vi hoppas att helgen skall fortsätta öppna forum för fler dialoger om hur för en aktiv fritid, på lika villkor.

Den sportsliga delen då, där deltog som bekant lag från flera olika ställen i Sverige deltog i den häftiga drabbningen där helgens bästa Volt hockey-lag till slut skulle koras. Vi hade deltagande lag från Gävle, Umeå, Visby, Stockholm samt Norrköping. Totalt sju lag var det som deltog. Efter ett flertal stenhårda och spännande matcher så lyckades till slut laget från Stockholm, IFAH Röd, dra det längsta strået då de vann över Gävle-laget KF Heros i finalen på söndag-eftermiddagen. Den långsiktiga målformuleringen för initiativtagarna är en ökad sportslig utbredning. Fler lag och organisationer för att skapa fler plattformar att mötas på. Parallellt med evenemanget har arbetet sedan långtid intensifierats med att mobilisera för fler Elhockey-initiativ i regionen. Några har visat intresse och några är redan på gång. Ser man strategiskt har vi trots läget flyttat fram positionerna för sporten, på lokal nivå fick också evenemanget stor medial uppmärksamhet i lokalmedia. Inte bara ur ett evenemangs-perspektiv utan också ur ett rent sportsligt perspektiv. Uppmärksamhet som inte atleterna är vana vid. Under hösten fattade också Kommittén för Innebandyn i Svenskan Parasportförbundet att fortsatt arbeta med Elhockeyn, men nu under namnet Elinnebandy. Kanske visar det var vi i framtiden är på väg med vår verksamhet.

Turneringen får vi summera som lyckad, både bland arrangörer samt deltagare. Storbildsskärmen som användes för att visa upp våra samarbetspartners, visa tabell och spelschema var väldigt uppskattad och även någonting nytt för de deltagare som hade erfarenhet från tidigare turneringar. Även vår eminente speaker Niclas Bornegrim skapade en fantastisk inramning och en extra udd på arrangemanget. Vi valde också att lägga fokus på det mediala där vi fick en god spridning av aktivitet på sociala medier i form av intervjuer, filmer och bilder. Vi valde också att inkludera lokala domare i turneringen, där de inför gick en utbildning gällande just reglementet för Volt Hockey. Vår ambition på sikt är att locka ytterligare domare från norminnebandyn för att döma även i Parasporten. För just det regionala arbetet i Gävleborg var plattformarna viktiga, vi fick möjligheten att redovisa vårt projekt ”Innebandybollen i Centrum” för flera SDF djupare och ge dem en insyn i hur vi har gått tillväga och vad vi tycker har varit viktigt. Inte enbart i arrangerandet av denna helg, utan också i arbetet kring Parasportens inkluderande i innebandy-verksamheten överlag i regionen. Kanske får vi höst även se inslag av Rullstols-Innebandy, på plats fanns bland annat representation från svenska landslaget i Rullstols-Innebandy.

Trots ett planeringsarbete på över ett år, fyllda av massivs med möten, idéer som kastats så fick vi till slut inse att ursprungsidén med internationellt deltagande inte var möjligt. Varken genom Pregames eller till den planerade sammankomsten i mars. Men den som väntar på något gott…

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK