Gävle Teater. Foto: Gavlefastigheter

Gävle Teater. Foto: Gavlefastigheter

Gävle Teater med plats för företagsevent

Publicerad: 29/5, 2019

Den kanske vackraste byggnaden i Gävle, Gävle Teater, invigdes 1878 och är en viktig pusselbit för Gävles kulturliv. Men den kan också användas som arena för företag och organisationer som vill ge lite extra glans till ett föredrag eller event. Gävles Företagarföreningar med Ralph Brodin i spetsen hade därför ordnat ett studiebesök i den ärevördiga byggnaden för medlemmar och andra intresserade skulle få veta mer om byggnaden.

Jonas Elverstig, intendent på Gävle Teaterförening, och Sten Gabert, styrelsemedlem, hälsade 14 gäster välkomna. I teaterkaféet bjöds gästerna på fika.

– Gävle Teaterförening är en ideell förening som har ett uppdrag från Gävle kommun att bedriva verksamheten på Gävle Teater, sa Jonas Elverstig. Vi är sex anställda plus cirka 30 timanställda som arbetar i samband med föreställningarna.

Vid stadsbranden 1869 brann ”Spektakelhuset” ner. Det låg på västra sidan av Norra Kungsgatan, mittemot Vasaskolan. En ny teater behövdes och nya Gävle Teater började byggas 1876 och invigdes 1878.

– Vi ordnar olika föreställningar med teater, dans, musik, humor med mera, sa Jonas Elverstig. I snitt har vi arrangemang var tredje kväll, med uppehåll under sommaren.

Gävle Teaterförening samarbetar med andra föreningar, både kultur- och idrottsföreningar.

– Jag upplever att Gävleborna är väldigt intresserade av både kultur och idrott, sa Jonas Elverstig.

Intresset bland yngre är också stort, cirka 25 procent av besökarna är under 25 år!

- Vi samarbetar också med Gävles skolor med både särskilda föreställningar och studiebesök, sa Jonas Elverstig. Vi ordnar också barnföreställningar, allt för att få barnen intresserade.

Gävle Teaterförening har uppdraget att arrangera scenkonst-, teater- och dansföreställningar för unga vuxna och vuxna i Gävle kommun. Teaterföreningen verkar för att göra scenkonsten tillgänglig för alla. Rätt till medlemskap har enskilda personer, föreningar, organisationer, företag med flera. Som medlem erbjuds man rabatterade biljettpriser samt blir inbjuden till teaterresor och mycket annat. Kontakta Jonas Elverstig om du vill veta mer om det.

Gävle Teaterförening är medlem i Riksteatern, som är en viktig partner för verksamheten i Teaterföreningen. Det finns cirka 230 teaterföreningar i Sverige och Gävles är en av de största.

– En del föreställningar börjar vi planera redan 2-4 år i förväg och då kan det handla om gästspel av Dramaten som normalt inte är ute och turnerar, sa Jonas Elverstig.

Jonas Elverstig arbetade på Riksteatern i 10 år innan han anställdes av Gävle Teaterförening.

–Företag och föreningar kan hyra hela eller delar av byggnaden men då krävs det enligt avtalet med Gävle kommun att det handlar om något slags sceniskt framträdande, sa Jonas Elverstig. Det kan vara ett föredrag eller någon artist som underhåller med sång eller musik eller kanske stå-upp-komik.

Gävle Teater har plats för 431 sittande gäster i stora salen. Det vackra Café Amadeus på första våningen med utsikt över Esplanaden har plats för ca 80 sittande personer och är öppet i samband med de föreställningar som har paus. Det Finns också ett enklare kafé ytterligare en trappa upp med plats för 40 personer.

– Företag och organisationer kan anordna spektakulära och grandiosa event hos oss, det finns ju gott om utrymmen, sa Jonas Elverstig. Tyvärr kan vi inte hyra ut till privatpersoner.

Text och foto: Torbjörn Edlund (om inte annat anges i bildtexten)

Teaterhistoria i Gävle

Operahuset eller Spektakelhuset vid Södra Kungsgatan var en historisk teaterbyggnad i Gävle, som ritades av Raphael Pousette och invigdes 1785. Operahusets verksamt flyttades 1840 över till det nya Spektakelhus på Norra Kungsgatan. Det tillhörde de första teaterlokalerna utanför Stockholm. Teatern låg på Södra Kungsgatan i en byggnad som man förmodar att den uppfördes för ändamålet. Den nämndes första gången som "det nya operahuset" i december 1784

Spektakelhuset stängdes vid invigningen av stadens nya teaterbyggnad den 14 mars 1840. Byggnaden användes sedan som auktionskammare tills den revs 1957.

Spektakelhuset vid Norra Kungsgatan, en föregångare till nuvarande Gävle Teater, förstördes vid stadsbranden 1869. Det byggdes mellan Staketgatan och Ruddammsgatan i nuvarande Rådhusesplanaden i höjd med nuvarande Vasaskolan. Platsen kallades Teatertorget och teatern invigdes 1840. Byggnaden uppfördes av trä i två våningar med valmat tak och huvudentré från västra gaveln mot Norra Kungsgatan. Salongen rymde 600 platser och var ett av landsortens största teaterhus. Spektakelhuset såldes 1852 på exekutiv auktion till P.C. Rettig och den företagsamme schweizaren Grischotti.

Gävle Teater uppfördes efter ritningar av Axel Fredrik Nyström och invigdes 1878, bara 9 år efter den stora stadsbranden. Arkitektoniskt är byggnaden inspirerad av Parisoperan och dessutom inte helt olik Kungliga Operan i Stockholm, som invigdes 20 år senare. Teatern har genomgått två stora renoveringar. Den första på 50-talet när arbetet leddes av dåvarande stadsarkitekten Sven Wranér och då gjordes en tillbyggnad för ett kafé i östra hörnet av byggnaden. Idag används den delen för biljettförsäljning och administration. Vid den senaste renoveringen återställdes de grandiosa vägg- och takmålningarna som tidigare målats över. Stolarna är numer klädda med blått tyg, samma kulör som vid invigningen.

Foto: Gavlefastigheter

Jonas Elverstig i Café Amadeus

Jonas Elverstig i Café Amadeus

Café Amadeus

Café Amadeus

Detalj av takstuckaturen

Detalj av takstuckaturen

Taklampan i stora salongen

Taklampan i stora salongen

Under scengolvet

Under scengolvet

Affisch från februari 1878

Affisch från februari 1878

Affisch från februari 1878

Affisch från februari 1878

Kasper Salinpriset för ombyggnaden på 80-talet

Kasper Salinpriset för ombyggnaden på 80-talet

Jonas Elverstig och Ralph Brodin bekantar sig med en lysande dam i foajén

Jonas Elverstig och Ralph Brodin bekantar sig med en lysande dam i foajén

Spektakelhuset vid Norra Kungsgatan. Bild: Digitalmuseum/Länsmuseet Gävleborg

Spektakelhuset vid Norra Kungsgatan. Bild: Digitalmuseum/Länsmuseet Gävleborg

Operahuset eller Spektakelhuset vid Södra Kungsgatan. Fotograf: Torsten Röstlund. Digitalmuseum/Läns

Operahuset eller Spektakelhuset vid Södra Kungsgatan. Fotograf: Torsten Röstlund. Digitalmuseum/Läns

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar