Dagens datum:

•••••

Foto Stefán Estassy

Foto Stefán Estassy

Har du koll på ditt barns försäkringar?

Publicerad: 30/4, 2020 av Andreas Skånfors

Svenskar betalar i snitt dubbelt så mycket i bilförsäkring som i barnförsäkring – och många vet inte hur deras barn är försäkrade. Eller om de ens är försäkrade.
- Men det handlar om okunskap och inte ovilja, säger Eva Åhlén Röstberg, som efter en lång karriär inom bank och försäkring är engagerad i frågan.

Idag arbetar Eva som Affärs- och Produktansvarig Hälsa på Länsförsäkringar Gävleborg.

- När jag arbetade på bank mötte jag föräldrar som kom för att få råd hur pengar som deras barn fått som ersättning från försäkringsbolag skulle förvaltas bäst. Trots att pengarna betalats ut på grund av sjukdom eller olycksfall var det ändå positiva möten, minns hon.

Svårare var andra besök.

- Det var när det kom föräldrar till barn, som också skadats eller blivit sjuka, och undrade om barnen var försäkrade. Det var tufft att meddela att de inte var det.

Idag brinner Eva för barnförsäkringar.

- Några viktiga råd är att ansöka om en gravidförsäkring när du är gravid och när bebisen fötts och fått ett personnummer, ansöka om en barnförsäkring.

"Mitt i en kris ska man inte behöva oroa sig för pengar också. Det är nog mycket att oroa sig för ändå."
Hon betonar att vuxna som är anställda ofta har kollektivavtal och gruppförsäkringar. I dessa finns ofta en barnförsäkring som kan vara ett prisvärt alternativ.

Men A och O är att fråga experter, som Eva och hennes kollegor, om råd och hjälp. Försäkringar handlar ofta om att lägga pussel för att hitta de bästa alternativen.

Snittpriset för en barnförsäkring är 2040 kronor/år (att jämföra med cirka 4000 kronor/år som är snittet för bilförsäkring i Gävleborg).

- I den bästa av världar har man aldrig användning av sin försäkring. Men i mitt jobb ser jag ju att vi tyvärr inte lever i den världen. Olyckor händer och sjukdomar dyker upp. Rätt försäkringsskydd kan betyda stor skillnad för barnets framtida liv. Men det är viktigt även för föräldrar som kanske måste vara hemma och vårda barnet och behöver ersättning för inkomstbortfall, säger Eva.

Läs resten av Evas råd och tips här
https://www.lansforsakringar.se/gavleborg/privat/om-oss/vi-svarar/expert-eva-tipsar/

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK