Dagens datum:

•••••

Ralph Brodin lämnar över diplomet till

Ralph Brodin lämnar över diplomet till

Hopsie Daisy årets stipendiat på Brynäs

Publicerad: 21/5, 2019 av Ralph Brodin

Brynäs Företagarförening delar varje år ut ett stipendium till en företagare på Brynäs som utmärkt sig med hårt arbete och framåtanda. Hopsie Daisy blev årets stipendiat och det var företagets grundare och ägare Erika Parneborg som den 22 maj fick ta emot diplom och blommor vid en enkel ceremoni i företagets lokaler i Hörnet av Väpnargatan och Kaserngatan, fd Konsumbageriet mm. Ralph Brodin och Fredrik Pierre representerade Brynäs Företagarförening.

Vi samlades utanför entrén för att överraska Erika Parneborg, som satt och väntade på herrarna i tron att de skulle prata medlemskap i företagarföreningen. Ralph Brodin läste upp styrelsens motivering till att de valt Hopsy Daisy och lämnade över diplom, med motivering, och en stor bukett blommor till en häpen Erika.

Styrelsens motivering: Erika Parneborg driver och äger Hopsie Daisy Brewing Company på Brynäs, Gävle.
Erika slutade på toppjobbet inom telekombranschen och satsade på sin dröm – ett eget bryggeri! Medan hon filade på sin affärsidé utbildade hon sig till bryggeritekniker.
Hårt jobb och en enorm passion har sedan let till att Gävle och Brynäs fått ett eget lokalt toppmodernt mikrobryggeri som levererar ett flertal ölsorter med spännande smakkombinationer och detaljerade öletiketter där var öl har sin bild och egna spellista på Spotify.
Erika verkar på diverse mässor, har ölprovningar och event för företag och privatpersoner och hon är själv ute och säljer sitt varumärke runt om i Sverige! Erika har satt Gävle på öl-kartan!
Erika har jobbat och jobbar hårt för att fullfölja sin dröm och det är med stor eloge som vi utser denna mycket drivande kvinna till årets mottagare av Brynäs Företagarförenings årliga stipendium.

Men hur började det?

– Jag jobbade i många år som chef inom IT- och Telecom-branschen men jag började bli trött på chefsrollen och funderade på att starta eget, sa Erika Parneborg. Eftersom jag gillar öl så var det första spåret, vilket förstärktes av att min man Fredrik hade börjat brygga öl för eget bruk.

2014 slutade Erika på chefsjobbet och började sin marsch mot ett eget bryggeri. En viktig del av förberedelserna var att gå kursen ”Bryggeritekniker” på yrkeshögskolan i Ludvika.

- Utbildningen var mest inriktad på driften medan man på egen hand fick lära sig bryggningen, bland annat genom praktik på olika bryggerier, sa Erika Parneborg.

I januari 2017 var allting klart för produktion och i maj samma år fanns Hopsie Daisy i Systembolagets sortiment!

– Namnet kommer av Hops, som betyder humle på engelska och vi använder mycket humle i våra produkter, sa Erika Parneborg. Vi testade olika namnkombinationer, med glimten i ögat, och fastnade för Hopsie Daisy, som är en travestering av uttrycket ”Oopsie Daisy” som betyder ungefär ”Hoppsansa” eller ”Upp och hoppa”.

Målet är att hitta en högre nivå på försäljning och marknadsföring. En början till mer samarbete är att Gävleföretaget ”Mjödner” hyr in sig i produktionslokalerna. Mjödner är ett familjeföretag som tillverkar och distribuerar traditionellt svenskt mjöd till Systembolaget och krogar i Sverige.

– Det är bra med samarbete och när Mjödner flyttat in här blir jag inte lika låst, till exempel när det gäller leveranser av råvaror, sa Erika Parneborg. De kan inte precisera ett klockslag så jag kan få vänta en hel dag när jag egentligen skulle behöva vara ute och sälja.

Erika är också noga med att påpeka att Gävleregionen är den hittills viktigaste marknaden, men att hon siktar på att nå ut till fler regioner. Hopsie Daisy har 8 ölsorter i sortimentet vilket ibland kan utökas med någon tillfällig produkt, till exempel öl som lagrats på whiskyfat från Mackmyra!

– Man kan också beställa eget öl, antingen med ett helt eget recept eller enbart egen etikett på ett öl i sortimentet, sa Erika Parneborg. När det gäller enbart egen etikett kan det handla om kanske 100 flaskor men om man vill ha ett eget recept så är det en batch, som gäller och det är cirka 2.000 liter.

Det vore väl en fantastisk födelsedagspresent!

 

Text och foto: Torbjörn Edlund

 

 

 

Erika Parneborg

Erika Parneborg

Ralph Brodin, Erika Parneborg och Fredrik Pierre

Ralph Brodin, Erika Parneborg och Fredrik Pierre

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK