Dagens datum:

•••••

Kronprinsessparet besökte Region Gävleborg

Publicerad: 22/9, 2021 av Det händer i Gävle

Under onsdagen besökte kronprinsessparet Victoria och Daniel Region Gävleborgs verksamhet i Tullhuset. De fick förutom en sammanfattning av hur covid-19 påverkat hälso- och sjukvården även lyssna till lyckade arbetssätt inom barnpsykiatrin, där en app och digitala möten har gjort att Region Gävleborg kan möta barn och unga på ett smidigt sätt under pandemin.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme och regionråd Eva Lindberg (S) hälsade kronprinsessparet välkomna till Region Gävleborg. Som en del i kungens initiativ om att besöka alla län i Sverige var det Victoria och Daniel som under onsdagens visit i Gävle fick veta hur pandemin påverkat hälso- och sjukvården i Gävleborg.

– Det här var ett mycket bra möte. Vi företrädare för Region Gävleborg fick tillfälle att delge kronprinsessan Victoria och prins Daniel viktiga erfarenheter av hur pandemin drabbade vårt län och hur sjukvården svarade upp när läget var som svårast. Dessutom fick kronprinsessparet möjlighet att ställa sina frågor till både sjukvårdspersonal och unga patienter. Det blev som sagt ett lyckat och givande samtal om erfarenheter av en mycket svår tid, säger Eva Lindberg (S), regionråd Region Gävleborg.

Efter en presentation av den verksamhet som Region Gävleborg bedriver i byggnaden tog kronprinsessparet del av hur länet under pandemin snabbat på utvecklingen av digitala vårdmöten. Vårdutvecklare Måns Lööf berättade vad det betytt inom barnpsykiatrin att man kunnat använda sig av digitala möten och inte minst appen Hipr, som gör att barn och unga med ADHD inte behöver göra kontroller hos sjukvården lika ofta utan kan sköta det hemifrån.

Kronprinsessparet fick även ta del av det lyckade initiativet inom första linjen och barnpsykiatrin, En väg in, och den sammanhållna vården runt barn och unga av verksamhetschef Kristina Lingman och vårdutvecklare Jennifer Wellin. De diskuterade även påverkan av pandemin i nuläget gällande barn- och ungdomspsykiatrin.

Smittskyddsläkare Shah Jalal informerade om smittläget och hur man hanterat coronapandemin i länet. Efter en lunch med utsikt över Gävle var det dags för kronprinsessparet och deras värd för dagen, Per Bill, att bege sig till högskolan i Gävle.

Besöket från hovet är en del av kungahusets besök i Sveriges 21 län, med anledning av den pågående coronapandemin. Kungafamiljen vill visa sitt deltagande och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kronprinsessparet besökte även Länsstyrelsen, Högskolan i Gävle samt Wetterlings yxfabrik.

Källa: https://www.regiongavleborg.se

Bildtexter: Smittskyddsläkare Shah Jalal, hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme, kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund-Lång, landshövding Per Bill, Kronprinsessan Victoria, regionråd Eva Lindberg (S) och Prins Daniel.

Måns Lööf, vårdutvecklare, berättar vad det betytt inom barnpsykiatrin att kunna använda sig av digitala möten. Med och berättade var också William, 10 år, som lyfte upp appen Hipr där barn och unga med ADHD själva kan rapportera till vården hur de mår utan att göra fysiska besök. Det har lett till att fler barn och unga med ADHD är mer delaktiga i sin vård.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK