Dagens datum:

•••••

Angelica Smedbergs prisbelönta app Sisterhood tar plats i Movexums inkubator.

Angelica Smedbergs prisbelönta app Sisterhood tar plats i Movexums inkubator.

Prisbelönade appen Sisterhood tar plats i Movexums inkubator

Publicerad: 5/4, 2023

Hon har tilldelats ÅForskstipendiet, vunnit idétävlingar som Venture Cup och Jagharenidé samt blivit listad som en av årets unga entreprenörer. Angelica Smedbergs app Sisterhood har de senaste åren rönt stora framgångar och den långsiktiga visionen är tydlig; att minska mäns våld mot kvinnor. Nyligen påbörjade bolaget sina nästa steg mot slutmålet genom att bland erhålla stöd i affärsutvecklande genom vårt inkubatorprogram.

Det är den 25 december 2019. Angelica har spenderat julen med sin familj i Gävle och ska om några dagar resa hem till USA igen där hon bor sedan 2009 tillsammans med sin man. Som så många andra har hon firat juldagen med vänner på en restaurang och är på väg hem när det där som bara händer andra, händer henne själv. På en gata hon gått miljontals gånger blir hon överfallen. Våldsbrottet hon utsätts för sätter djupa spår i henne själv men det blir också en katalysator till det som idag är Sisterhood – den prisbelönade appen som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att dokumentera våld och på så sätt ha bevisföring som håller vid en eventuell rättegång.
- Mitt sätt att bearbeta traumat blev att börja jobba på en kvinnojour när jag kom tillbaka till USA. Jag kände ganska tidigt att jag ville använda det jag själv utsatts för till att hjälpa andra. Mina möten med kvinnorna på jouren fick mig att inse det enorma behov som finns att bland våldsutsatta kvinnor att kunna dokumentera det upplevda våld du blir utsatt för på ett säkert sätt utan att riskera att förövaren hittar bevisen. Speciellt med tanke på att bristande bevisföring är en vanlig anledning till varför många kvinnor inte polisanmäler sin förövare.

Idén till en app där våldutsatta kvinnor på ett säkert sätt kunde dokumentera sina skador föddes under tiden på kvinnojouren och Angelicas juridiska bakgrund kom väl till pass. Det var juridikstudierna som fick henne till USA, mötet med hennes man som fick henne att stanna och i det nya hemlandet gick hon vidare från juridik på city college till juridik på University of California, Berkeley. Resan med Sisterhood började i USA men bolaget har säte i Gävle. Under pandemin började Angelica att studera på distans i Stockholm och sedan 2020 har hon en fot i USA och en i Sverige. Angelica har nyligen tagit examen från masterprogrammet i beslutsanalys och data science på Stockholms Universitet och ägnar sig nu på heltid att utveckla Sisterhood.

För många som utsatts för våld är det jobbigt att prata om. Ditt trauma är ju kopplat till din företagsidé vilket innebär att du ofta behöver påminnas om händelsen – hur är det?
- Jag tycker det är viktigt att det är fler som pratar om sina upplevelser – men det är såklart inte alla som känner att det är befriande på det sätt som jag känner. Sisterhood är mitt sätt att hjälpa – det jag utsattes för är katalysatorn till det som jag utvecklar. Jag brinner verkligen för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Ändamålet med bolaget är inte att bli miljonär själv utan att få det att rulla och att hjälpa så många som möjligt.

För två år sedan berättade du i en intervju att målet med Sisterhood var att appen inom några år ska vara tillgänglig för utsatta kvinnor via alla Sveriges 220 kvinnojourer och 290 kommuner. Därefter expandera utanför Sveriges gränser för att kunna stötta kvinnor världen över och arbeta aktivt med myndigheter för att stärka lagarna kring kvinnomisshandel. Går det enligt plan?
- Inte riktigt. Vid den tidpunkten hade jag inte börjat utveckla appen, vilket är det som tagit mest tid. Jag var lite naiv och tänkte ”hur lång tid kan det ta att bygga en app”? När jag började med Sisterhood tänkte jag mig en app som lagrar bevis men under resans gång har jag insett och upptäckt en massa andra saker som jag tycker är viktiga att ha med i appen. Det har tillkommit fler funktioner som att kunna formulera en säkerhetsplan, information på vad man ska tänka på om man behöver lämna en relation snabbt, sökfunktioner efter närliggande kvinnojourer, den finns också på nio olika språk … Appen utvecklades till att bli mer av ett levande dokument och då tog utvecklingen tid. Och det får ta lite tid innan vi är klara – Sisterhood lagrar viktig data och det måste vara en trygg plats för kvinnor.

Så funkar Sisterhood
Det Angelica utvecklat är alltså en app som i mobilen är kamouflerad för att minska risken att den upptäcks av andra än kvinnorna som ska använda den. En betaversion är i lanserad vilken inom kort kommer att börja testas av kvinnojourer och andra instanser. I appen, som lagrar allt via en molntjänst, kan kvinnor dokumentera det våld de utsätts för i syfte att stärka deras bevisföring och därmed öka chanserna till en fällande dom om brottet anmäls. Appen är gratis för användarna och kräver tvåfaktorsautentisering för att kunna användas.
- Det är oerhört viktigt för mig att göra Sisterhood ekonomiskt tillgänglig för alla – att lagra bevis ska inte vara beroende av vad man tjänar. Min målsättning är att kunna skapa större samarbeten med organisationer som köper tjänsten. Till exempel så skulle Gävle Kommun kunna erbjuda tjänsten till alla som bor här och som en prenumerationsmodell betala för hur många användare man har. Användaren är en privatperson men det betalande kunden är en kommun, region eller organisation. Det kunden betalar för är i princip lagringen av data.

Förra året anmäldes 32 000 fall av våld mot kvinnor, ett tal man bara tror representerar 25% av allt våld som utövas. Kvinnofridslinjerna tar emot 122 samtal per dag och siffrorna ökar för varje år. Kanske kan Sisterhood bidra till att vi i Sverige kan få en mer korrekt bild av det våld som faktiskt utövas om de kvinnor som idag utgör mörkertalet börjar att dokumentera de brott de utsätts för via appen.

Vad skulle du beskriva som svårast hittills med att bygga Sisterhood?
- Det här med att dels validera prismodellen men också att säkerställa att appen är säker – för mig är det A och O. Båda sakerna har tagit mer tid än jag kanske trott.

Vad hoppas du få hjälp med av Movexum?
- Dels med att bygga ut mitt nätverk – ni har lång erfarenhet av att stötta företag och bra kontakter. I Gunilla får jag jättebra affärscoaching som breddar min bild på annat än slutmålet. Det är superbra – speciellt för mig som förstagångsföretagare och som kvinnlig entreprenör i en mansdominerad bransch. Jag är superpositiv till möjligheten jag fått!

Du har med Sisterhood vunnit en del prestigefulla innovationstävlingar – vilken betydelse har det haft för dig och bolaget?
- Det har varit otroligt viktigt och blivit en validering på att det jag gör är viktigt. Ibland kan det vara svårt att förstå magnituden av våld mot kvinnor – man tänker ofta att det inte händer i mitt hus, på min arbetsplats, i min familj, eller bland mina kompisar, men genom de här utmärkelserna finns det ju andra som stöttar, inser problemet och säger att det är viktigt att någon satsar på det. Det var extra kul med ÅForsk-stipendiet som traditionellt kanske inte är en organisation som belönar den här typen av affärsidéer, SocialTech. Det var hedrande att de, liksom jag, tycker att det Sisterhood gör är viktigt och behövs i samhället.

Vad skulle du behöva mer av just nu för att snabbare komma framåt och närma dig en lansering?
- Det som håller mig vaken om nätterna är att någon annan ska hinna före så det som behövs nu är att sätta Sisterhood på kartan. Att bli den partner som regioner, kommuner och organisationer vänder sig till när de vill jobba med de här frågorna. Drömmen vore att jobba direkt med regeringen och att regeringen ser värdet. Att kunna samarbeta med polisen – att Sisterhood etableras som den app, och som den bästa appen, som används på marknaden.
- Just nu är jag i behov av mer kapital. Våld mot kvinnor är ett globalt problem, så desto mer kapital Sisterhood har, desto snabbare kan vi nå ut till våldsutsatta kvinnor och desto större effekt kan Sisterhood ha. Jag får ont i magen varje gång jag ser ännu en nyhetsartikel om en kvinna som blivit misshandlad av sin partner. Just nu är det otroligt viktigt att sätta Sisterhood på kartan. Att bli den partner som regioner, kommuner och organisationer vänder sig till när de vill jobba med de här frågorna. Drömmen är att etablera Sisterhood som den app som gör mest nytta för våldsutsatta kvinnor världen över.

Och vad händer närmast?
- Om två veckor åker jag tillsammans med Movexum och några andra Movexum-bolag upp till Åre för att delta på Åre Business Forum. Det tror jag kommer vara jättebra. Sen i juni har jag blivit erbjuden en plats på Nordamerikas största Tech-konferens. Vad gäller lansering i fler länder i Sverige ser jag USA som det naturliga alternativet. Där har jag ett bra kontaktnät som jag byggt själv och med tanke på att det är estimerat att cirka 8 miljoner kvinnor i USA upplever våld i nära relationer varje år, känns det som att man kan göra stor nytta där.


Fakta entreprenören
Angelica Smedberg
34 år
Bakgrund: Studerat juridik på University of California, Berkeley, har en masterexamen i beslutsanalys och data science på Stockholms Universitet. Delar sin tid mellan Gävle och Cape Cod, Massachusetts, vilket ligger i nordöstra USA.


Movexums uppdrag är att skapa tillväxt i regionen genom förädla innovativa idéer till kommersiella produkter och tjänster. Sedan starten 2008 har vi hjälpt cirka 100 entreprenörer och innovatörer. Några av bolagen är idag introducerade på börsen, de flesta har idag flertalet anställda och en del har med sina lösningar på riktigt förändrat människor liv och erbjudit dem förutsättningar de annars skulle ha saknat.

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga