Dagens datum:

•••••

Skapa en budget - betala snabbt av lånen

Publicerad: 17/6, 2019

Att låna pengar är ett nödvändigt ont. Ibland behöver man en ny bil på en gång, då finns inte tid att spara 100 000 kronor för att köpa lånefritt. Andra fall kanske man vill ta ett större lån för att betala av och samla alla mindre lån i ett. Sedan är det få som klarar av att köpa en bostad utan att låna pengar. Sist finns det gruppen som lånar en slant för att sätta guldkant på semestern eller för att ha råd att köpa kvalitetsvaror till hemmet när de gamla är förbrukade.

Vilken kategori du än faller inom är det bra att skapa en vettig budget för att snabbt kunna betala av lånen och vara skuldfri igen. Det finns flera saker du kan budgetera för, beroende på hur stor omställning du vill ha i vardagen.

Begränsa kostsamma hobbys

En mindre omställning i vardagen som kan kännas tråkig men i vissa fall behövlig. Gillar du att segla är du medveten om de dyra kostnaderna som kan tillkomma med båtskatt, båtplats, reparationer, drivmedel och annat. Att ställa av segelbåten i en säsong eller två kan ge ett välbehövt klirr i kassan som betalar av en fin klumpsumma på lånet.

Om du gillar att spela på onlineсasino kan du sätta en maxgräns på hur mycket du får spela för varje månad, därefter låser sig kontot tills nästa månad. Du kan också försöka spela billigare genom att hålla koll på bonusar. Svenska Сasino listar de populäraste bonusarna just nu där du får extra mycket att spela för, utan att du behöver göra en större insättning.

Värsta scenario - byta bostad

Har du stora lån som du vill bli av med och har ingen förmågan att förhandla ränta eller avbetalningstid, kan du använda bostaden för att betala av hela eller större delar. Även om detta handlar om ett bolån kan det vara ett alternativ, en del inser inte hur höga kostnaderna blir per månad förrän man börjar leva vardagsliv i sitt nya drömhem. Ibland kan lösningen vara att byta ned sig till ett mindre boende eller längre från centrum.

Mat & resor äter upp pengarna och försvinner

Alla måste äta, men det finns alltid sätt att dra ned på matbudgeten. Den skenar gärna iväg för många på grund av dåliga inköp och för mycket hämtmat. En vanlig månadsbudget för en person är runt 2500 kronor per vuxen, mindre för barn. Genom att ta matlåda till jobbet istället för uteluncher kan du spara 80-90 kronor om dagen, det är 1600 kronor i månaden.

Finns det billigare sätt att åka till och från jobbet? Bor du inom cykel- eller promenadavstånd borde bilen få stå kvar i garaget och reskortet i börsen. Du sparar tusenlappar om året om du slipper använda bilen varje dagen, det är också en fördel för miljön så klart! Att pendla kostar också pengar, årskort kostar flera tusen om året som skulle kunna gå till ditt lån istället.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK