Dagens datum:

•••••

Var med och hylla Honken på lördag.

Var med och hylla Honken på lördag.

Var med och hylla Honken på lördag

Publicerad: 14/11, 2019 av Joe Formgren

Han har spelat i ett dussintal olika lag under sin långa karriär från division 2 till NHL. Tio säsonger i Brynäs hann han med, och i Gävle kommer han alltid att vara en stor publikfavorit. På lördag hyllas Johan Holmqvist som under sina år i Brynäs vann SM två gånger och VM en gång.

Tierp är väl inte en ort som brukar nämnas bland Brynäs IF:s främsta plantskolor, men faktum är att klubben hämtat en handfull elitspelare där. Peter ”Petta” Eriksson, Joachim Gellerstedt, Peter Gustafsson, tvillingarna Jonas och Per Löfström – och så Johan Holmqvist.

Nu har det ju funnits två målvakter som kallats Honken. Den förste föddes, växte upp i och spelade för Strömsbro. Han heter Leif, värvades till AIK och blev nationalidol när han stod i mål i Tre Kronor på 1960-talet.

Naturligtvis fick Johan tidigt smeknamnet Lill-Honken.
De båda är inte släkt, och Johan är alldeles för ung för att ha sett Leif spela. Men han hade förstås hört talas om sin namne och hade till och med Leifs porträtt på sin hjälm under ett antal säsonger.

Johan kom till Brynäs 1996, fick tröja nummer 1 och blev målvakt nummer 3. Micke Sundlöv och Mattias Pettersson spelade de allra flesta matcherna, unge Holmqvist var mest med för att se och lära.
Sundlöv skulle fylla 32 och hade börjat tala om att sluta.
Honken var den givne ersättaren.

Läs hela artikeln på Brynäs IF hemsida:
https://www.brynas.se/artikel/qv38ak2vk-1ekad/tillbakablicken-honken-i-vara-hjartan-pa-lordag-hyllas-han

Kommentarer (1)

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Skriv en ny kommentar

Torbjörn Edlund

Skrivet: 15/11, 2019 kl. 11:52 av Torbjörn Edlund

Det skulle vara kul att få träffa en av våra allra bästa målvakter! Då skulle jag också passa på att tacka honom för att han i slutet av 90-talet - gratis! - ställde upp för att promota Gävle kommuns nya datapolicy, som presenterades i en folder som jag var med och producerade. En annan Gävlekändis som ställde upp var Åke "Babsan" Wilhelmsson!

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK